Meniu
Cosul tau

Vitamina A (30 ml), GAL

Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
Vitamina A (30 ml), GAL
42,00 Lei
Fără TVA: 38,53 Lei
  • Disponibilitate: În Stoc
  • Cod produs: GALG0041
ORAR CALL CENTER
Luni - Vineri 08:00 - 17:00
Sâmbătă 09:00 - 11:00
TRANSPORT
Curier Rapid: 14,90 Lei
Transport Gratuit de la 250 Lei

Deși nici că ne putem imagina un produs mai simplu, crearea acestuia a fost, totuși, o necesitate, căci în multe cazuri poate reprezenta un ajutor major în stabilirea raportului ideal de retinol:D3.

Palmitat de retinol simplu, de calitate naturală, dizolvat în ulei MCT, stabilizat cu un complex natural de vitamina E.

De ce palmitat de retinil? (palmitat de retinol = palmitat de retinil, cele două expresii fiind echivalente)

Retinolul este o formă a vitaminei A, gata de utilizare, perfect utilizabilă de către oricine, deoarece nu mai trebuie să fie transformată de organism. Iar palmitatul de retinil este aproape singura formă de retinol care se găsește în alimente (ficat), nefiind altceva decât un compus natural din cel mai comun acid gras din organism (acidul palmitic) și retinol. La oameni și la animale, aproximativ 90% din vitamina A se găsește în ficat și aproape toată vitamina A este sub formă de palmitat de retinil (în cantități mici și sub alte forme legate de acizi grași). Ideea este că vitamina A pe care o putem obține din alimente este reprezentată aproape exclusiv palmitat de retinil.

Deoarece într-un organism deja deficitar în vitamina D3, suplimentarea cu vitamina A face ca raportul dintre vitamina A și D3 să fie anormal de dezechilibrat în favoarea vitaminei A, suplimentarea în plus cu vitamina A poate agrava deficiența severă de vitamina D3 și, prin urmare, poate avea efecte adverse, conform mai multor studii. Dar completat și cu vitamina D3, nu combinat, nu reprezintă pericol nici o cantitate extremă de retinol. Cu toate acestea, este interesant faptul că în urma unui studiu din 2003 (meta-analiză), prin care s-au trecut în revistă toate studiile efectuate până la acel moment cu privire la suplimentarea cu vitamina A, s-a ajuns la concluzia că nici vitamina A derivată din ficat (care este palmitatul de retinol), nici palmitatul de retinil suplimentat în soluție de ulei nu provoacă efecte adverse, ci doar forma uscată de retinol (acetat de retinol) și formele de retinol solubile în apă sau emulsionate. Nu se cunoaște motivul acestui fenomen, dar având în vedere că dintre diferitele forme de retinol, doar palmitatul de retinil este natural, nu este atât de surprinzător... Așa că am ales palmitatul de retinil și l-am dizolvat în ulei MCT.

Chiar și așa, suplimentarea excesivă de palmitat de retinil comportă risc, deoarece poate schimba raportul cu vitamina D3, dar este important să se obțină retinol numai din alimente naturale și/sau prin administrarea de palmitat de retinil și să se evite acetatul de retinol și orice formă solubilă în apă, emulsionată sau lipozomală, care potrivit studiului menționat prezintă un risc mai mare.

Raportul ideal retinol:vitamina D3 (exprimat în UI)

În prezent, nu poate preciza nimeni care este raportul ideal de vitamina A și D3, dar există câteva constatări importante care pot fi prezentate:

• Un raport de vitamina A/D3 de sub 1:1 (dacă este mai multă vitamina D3) nu reprezintă o problemă, cel puțin până la un anumit nivel. Există multe cercetări care au demonstrat că suplimentarea zilnică cu cel puțin 10 UI de vitamina D3 a avut efecte pozitive și pe termen lung, fără niciun efect negativ. În cadrul celui mai nou studiu au fost monitorizați, timp de 7 ani, 5 000 de oameni care au primit doze zilnice de 5 000, 10 000 sau 20 000 de UI vitamina D3, fără nimic altceva. Nu s-a produs nicio schimbare negativă, nici măcar la hematopoieză, la niciuna dintre persoanele care au primit, timp de 7 ani, 20 000 de UI de vitamina D3 zilnic, nici indicatorul de calciu din sânge nu a prezentat schimbări (fiind practic considerată singura reacție adversă a vitaminei D3, dar care s-a dovedit a avea la bază o teamă nefondată). S-au produs, în schimb, mai multe modificări pozitive în starea/hematopoieza lor. Având în vedere faptul că la majoritatea oamenilor, cantitatea de vitamină A este sub 5 000 UI (inclusiv carotenoidele), devine evident că raportul de până la 1:4 (mai mult D3) nu este riscant (cel puțin nu în cazul lipsei de retinol și cu suplimentare în doze mari de vitamina D3).

• Raportul de peste 1:10 (mai mult retinol) poate ridica, deja, probleme. Cel puțin asta au demonstrat rezultatele unui studiu în care au fost monitorizate 72 de femei: că în rândul persoanelor care au primit o cantitate minimă de 10 000 de UI retinol (din care aprox. jumătate din alimente, cealaltă jumătate din suplimente), procentul celor care au suferit fractură pelviană a fost cu 48% mai mare decât procentul celor care au consumat doar 3 000 de UI de vitamina A (provenită, în mare pare, din morcovi, adică din caroten). Având în vedere că oamenii consumă în jur de 500-2 000 UI de vitamina D3, dacă mai iau multivitamine și fac băi de soare câteodată, raportul la grupul cu mai multe fracturi putea oscila între 10:1-40:1. Prin urmare, nivelul de până la un raport de 10:1 pare a fi sigur (cel puțin în cazul unei ușoare carențe de vitamina D3).

• Acum urmează un aspect și mai teoretic: Din punct de vedere evoluționist, raportul optim pare să se apropie de raportul 1:1, deoarece la oamenii care sunt obișnuiți cu băile de soare regulate, producția de vitamina D3 a pielii se stabilizează la sintetizarea zilnică a 4 000 de UI vitamina D3, ceea ce înseamnă că strămoșii noștri din Africa au avut parte de aprox. 4 000 de UI vitamina D3, zilnic. Predecesorul omului a fost, timp de aprox. 3 milioane de ani, culegător-necrofag, printre alimentele sale de proveniență animală fiind prezente măduva, oasele, insectele, moluștele, fructele de mare/algele/plantele marine, dar desigur și fructele/legumele/bulbii. Organul preferat al prădătoarelor era ficatul animalului vânat (animalele prădătoare au capacitatea de a excreta retinolul; spre deosebire de oameni, ele nu pot face supradoză). Omul, în schimb, a început să vâneze doar de 100-200 000 de ani, iar dacă facem un calcul ca să vedem câtă energie reprezintă ficatul+rinichiul unui animal din totalul pe care îl putem obține în urma consumării unui întreg animal, ne dăm seama că prin consumarea „nose-to-tail” a unui animal - care înseamnă 2-3 000 de kcal - retinolul ajuns în organism ajunge la cantitatea de aprox. 2 000 de UI pe zi (în afară de ficat și de rinichi, alte părți ale corpului animalului conțin o cantitate nesemnificativă de retinol). Pentru un raport de 1:1 ar fi nevoie de 4 000 de UI retinol, dar pentru că și alimentele vegetale conțin carotenoizi - pe care îi putem transforma în retinol - se prea poate ca raportul să fi depășit 1:1 (vitamina A mai mult). Dar luând în calcul doar prezența vitaminei A (retinol) preformată, gata de utilizare raportul de 1:1 nici nu putea fi atins; cu atât mai puțin să fie depășit - doar în cazul în care majoritatea alimentelor de proveniență animale le-am fi aruncat și vânam animalele doar pentru ficatul lor... Greu de crezut...

Recomandă celor interesați de acest subiect cartea „Noua revoluție a vitaminelor” de Gábor Szendi, respectiv pe cea intitulată „Sănătate perfectă”, semnată de Paul Jaminet, precum și articolul despre această temă al Weston A. Price Foundation: https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/

În opinia noastră, merită să tindem către o proporție de 1:1 retinol:vitamina D3, fără a lua în calcul carotenoizii, dar consumându-i din abundență, ținând cont de eventualitatea necesității formării în plus de retinol din caroten. Probabil că și rapoartele de 1:4 și 10:1 își fac efectul, mai ales dacă se administrează și cantitatea corespunzătoare de vitamina K (K1+K2). Spre exemplu, vitamina K limitează efectele nocive ale surplusului de vitamina D3 - și în lipsa vitaminei A. Nu doar că își anihilează reciproc efectele nocive, dar își și sprijină reciproc efectele pozitive.

Indicații practice

De departe cea mai bună sursă de retinol este ficatul. Rinichii conțin, de asemenea, o cantitate semnificativă de retinol, dar mult mai puțină decât ficatul. Conținutul de retinol al altor alimente este neglijabil. Aici putem menționa gălbenușul de ou, care nu merită atenție, deoarece ar trebui să consumăm zeci de ouă pe zi pentru a asigura minimul zilnic necesar... Rinichii abia dacă sunt consumați, nicidecum de mai multe ori pe săptămână. Prin urmare, ficatul este singurul care merită luat în calcul.

100 de grame de ficat conțin 20 000 UI retinol (ficatul de vită și ficatul de pui, în jur de 10-20 000 UI, ficatul de gâscă și de rață, în jur de 30-40 000 UI, ficatul de curcan, în jur de 60-70 000 UI, iar ficatul de cod, 100 000 UI).

Iar 100 de grame de morcovi, consumați cu puțină grăsime (ex. înăbușiți în puțină untură de cocos, unt sau ulei de măsline), deci nu cruzi, ne asigură aprox. 5-15 000 UI de retinol, cantitate variabilă de la persoană la persoană, în funcție de digestia (bilă/absorbție) și genetica (convertire din caroten în retinol) fiecăruia. Având în vedere că nu putem ști cât de bine se absoarbe carotenul în organismul nostru și cum este conversia caroten-retinol, merită luată în calcul doar o cantitate de 5 000 UI la 100 de grame de morcovi, sau mai puțin de atât, dacă îl consumăm crud, fără grăsime.

Este important să formăm și să utilizăm retinol din carotenoizi doar în cantitatea necesară (absorbția și conversia scade în cazul unui nivel corespunzător de retinol și crește în cazul unui nivel scăzut). Prin urmare, carotenul nu trebuie să fie prezent în proporție exagerată.

Câteva exemple:

În cazul în care nu consumăm aproape deloc ficat și nici morcovi/dovleac, merită să suplimentăm retinolul aprox. în aceeași măsură, sau chiar un pic mai mult, ca și în cazul vitaminei D3. Dacă mâncăm mulți morcovi (ex. jumătate de kg pe săptămână) și cel puțin 100-200 de grame de ficat săptămânal, atunci vitamina A merită completată doar atunci când consumăm foarte multă vitamină D (ex. 8-10 000 UI).

Completarea a 4 000 UI de vitamina D3 pe zi înseamnă aprox. 28 000 UI pe săptămână, adică prin consumarea săptămânală a 100-200 de grame de ficat se și ajunge deja la proporția de 1:1 (sau și prin consumarea a 600 de grame de morcovi pe săptămână, ori de ex. 100 de grame de ficat + 300 de grame de morcovi).

Suplimentarea a 10 000 UI zilnic înseamnă 70 000 UI pe săptămână. Pentru asta ar fi necesar un consum de aproape jumătate de kilogram de ficat săptămânal, respectiv un kilogram și jumătate de morcovi (sau, de ex., 250 de grame de ficat + 750 grame de morcovi pe săptămână).

Este suficient să consumăm retinol numai săptămânal, sau chiar la două săptămâni, nu zilnic. Important este ca într-o unitate de timp (de ex. săptămânal) să avem o cantitate de retinol exprimată în Unități Internaționale (UI) cel puțin la fel de mare ca cea a cantității de vitamina D3. O cantitate mai mare nu reprezintă o problemă, având în vedere că se presupune că probleme apar doar atunci când nivelul de retinol este de 10 ori mai mare decât cei al vitaminei D3 (la un om obișnuit, proporția de vitamina A:D3 este mult peste 10:1).

Dacă nu ne place sau nu vrem să facem calcule, propun să suplimentăm retinolul în aceeași cantitate ca și vitamina D3, adică suplimentarea să se facă în proporție de 1:1, căci în cazul unei suplimentări de 1:1 nu vom ajunge la o proporție posibil riscantă de 10:1, nici dacă mâncăm în permanență ficat... (alături de o cantitate de 4 000 UI vitamina D3 + 4 000 UI retinol administrat zilnic, ar trebui să consumăm 1 kg de ficat săptămânal pentru a atinge proporția de 10:1). Prin urmare, recomandăm suplimentarea în proporție de 1:1 pentru cei care mănâncă ficat doar de câteva ori pe săptămână. Iar dacă mâncați ficat mai mult de 2 ori pe săptămână, vă recomand - chiar dacă nu vă face plăcere - să vă controlați aportul săptămânal de retinol și vitamina D3, și să încercați să îl potriviți în intervalul de proporție de 1:1-3:1.

Mențiune: Potrivit regulamentelor UE valabile și la noi în țară, suplimentele alimentare sunt alimente care au menirea de a completa regimul alimentar tradițional, și care conțin, în formă concentrată, nutrienți sau alte materii cu efecte nutritive sau fiziologice, acestea fiind prezente singure sau în diferite combinații. Potrivit poziției oficiale, aceste produse nu sunt medicamente, nu au efecte de vindecare și nu ajută la vindecarea sau prevenirea unor boli. Declarăm că descrierile privind substanțele active ale produselor noastre au fost redactate exclusiv pe baza celor mai noi cercetări independente și semnificative, în urma studierii aprofundate a contextelor acestora, cu intenția de a prezenta rezultatele cercetărilor tuturor cititorilor interesați. Aceste descrieri nu comportă scopuri promoționale și nu îndeamnă la achiziționarea produselor noastre. În cazul în care clienții noștri ne onorează cu comenzi repetate, acest fapt trebuie să se datoreze exclusiv experienței lor pozitive cu produsele GAL. În asta credem, pentru asta lucrăm!

Feedback-ul tău

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Rău Bun