Niacina (cunoscută şi sub denumirea de vitamina B3, acid nicotinic, acid piridin-3-carboxilic) este o vitamină din grupa de vitamine B, cu rol extrem de important în organismul uman.

 

Dintre multiplele beneficii pe care le aduce, niacina este cunoscută mai mult pentruniacin molecule faptul că susţine procesele genetice în celulele organismului şi ajută la procesarea grăsimilor din corp.

 

Niacina este recomandată în prevenirea şi tratamentul multor afecţiuni precum pelagra, dermatita, durerile de cap, nivelurile crescute de colesterol, tulburări psihice, etc.

 

În alte surse mai este denumită şi vitamina PP, din limba engleză pellagra preventer, „Prevenitoarea de Pelagra”.

Deficienţa de niacina este întâlnită rareori în ţările dezvoltate şi destul de frecvent în ţările sărace, unde oamenii prezintă subnutritie sau unde sunt cazuri de alcoolism cronic. Este, de asemenea, întâlnită în zonele în care oamenii consumă porumbul sau mălaiul (făină de porumb) ca aliment de bază, acesta fiind singură cereală care are conţinut redus de niacina.

 

 

Principalele efecte ale niacinei sunt:

  • Participă în metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizând funcţia suprarenalelor.
  • Reduce riscul apariţiei de tulburări cardiovasculare, diminuând colesterolul dăunător (LDL), crescând nivelul celui benefic (HDL) şi scăzând nivelul trigliceridelor din sânge. De asemenea, moderează tensiunea arterială şi ameliorează circulaţia sângelui. 
  • Protejează împotriva arterosclerozei, migrenei, ameţelilor, previne apariţia diareei.
  • Este indispensabilă la funcţionarea normală a aparatului digestiv, a sistemului nervos, la menţinerea integrităţii tegumentelor şi mucoaselor, precum şi la sinteza normală a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulină).
  • Ameliorează durerile ulceroase şi combate halena (mirosul neplăcut al gurii).

 

 

Administrată în mod regulat, niacina  are un rol semnificativ în prevenirea unor afecţiuni precum: 

  • Boala Alzheimer sau degenerarea cognitivă;swanson niacin
  • Cataracta;
  • Diabetul zaharat;
  • Guta;
  • Hipotiroidism;
  • Insomnia;
  • Osteoartrita;
  • Poliartrita reumatoidă.

 

 

Cum se manifestă deficitul de Vitamina B?

 

Deficitul de vitamina B3 se manifestă în principal prin lipsa poftei de mâncare, infecţii la nivelul pielii, slăbiciune musculară şi tulburări digestive. O uşoară deficienţă de niacina este întâlnită la organismele cu metabolism lent cauzând intoleranţă la frig.

În cazuri de deficienţă severă, se poate instala pelagra, boală care se caracterizează prin leziuni dermatologice majore, amnezie, depresie, anxietate, stări delirante sau chiar deces dacă afecţiunea rămâne netratată.

 

Studiile indică faptul că la pacienţii cu pelagră alcoolică, deficienţa de niacina poate fi un factor important care influenţează atât apariţia cât şi dezvoltarea acestei afecţiuni. Pacienţii alcoolici prezintă o permeabilitate intestinală ridicată ceea ce conduce la efecte negative asupra stării de sănătate.

 

 

Surse bogate în Niacina:

Principalele surse alimentare bogate în niacina: drojdiile alimentare şi de bere, tărâţele de cereale, leguminoasele, ficatul, carnea de pui sau curcan, organele de vită, peştele (ton şi somon), morcovul, conopida, tomatele, pâinea integrală, curmalele, smochinele, arahidele, piersicile, avocado, migdalele, nuci, ciupercile proaspete, ouăle.

niacin foods

 

 

 

 

 

 

 

Contraindicaţii:

Niacina trebuie administrată cu prudenţă în caz de diabet sever, ulcer peptic, glaucom, gută sau funcţionarea deficientă a ficatului.

 

 

Cum se administrează Vitamina B3:

Concentraţia recomandată pe vârste pentru vitamina B3 este:

  • 0 – 6 luni: 2 mg
  • 6 – 12 luni: 4 mg
  • 1 – 3 ani: 6 mg
  • 4 – 8 ani: 8 mg

Băieţi:

  • 9 – 13 ani: 12 mg
  • 14 ani şi peste: 16 mg

 

Fete:

  • 9 – 13 ani: 12 mg
  • 14 ani şi peste: 14 mg

Femei însărcinate: 18 mg

Femei care alăptează: 17 mg

 

Gasiti mai jos lista de preparate pe baza de Niacina (Vitamina B3) sau aici.