Tehnologia Lipozomală

de formulare a medicamentelor

 

 

 

Vitamina C, acidul alfa-lipoic, glutationul, coenzima Q10, grupul de vitamine B, seleniul, și multe altele, sunt apreciate pentru proprietățile lor benefice asupra organismului, în anumite situații fiind necesar un aport sporit cu ajutorul suplimentelor nutritive.

 

Provocarea cea mai mare a oamenilor de știință este însă dezvoltarea unor tehnologii sigure și eficiente prin care medicamentele / nutrienții să ajungă țintit la destinație, fără a afecta celulele sănătoase. Nano-medicina este un domeniu foarte promițător, cu așteptări foarte ridicate în tratarea unor afecțiuni precum malignitatile. Încărcarea nutrienților și medicamentelor în lipozomi este o poveste veche care a început la sfârșitul anilor '60 (Dr. Alec Douglas Bangham de la Babraham Institute din Cambridge). Datorită bio-compatibilității aproape totale a structurii lor în dublu strat preocuparea legată de siguranță (eventuala lor acumulare pe termen lung în organism) este îndepărtată în totalitate.

 

În plus, tehnicile noi și eforturile recente de obținere a unei stabilități mai bune, cu o selectivitate mai mare față de celulele țintă fac din tehnologia lipozomală o oportunitate foarte atractivă pentru comunitatea științifică.

 

Prin urmare, să pătrundem în lumea lipozomilor, a fosfolipidelor și a suplimentelor lipozomale:

 

Așadar, ce sunt lipozomii?

 

Lipozomii sunt vezicule bilaterale aproape sferice, microparticulare, formate din lipide alternante cu sectiuni apoase. Structura lor biochimică este foarte asemănătoare cu cea a membranelor celulare normale umane.

 

structura lipozomului

 

 

Toți lipozomii au în comun o structură compartimentară care le dă capacitatea de a funcționa ca sisteme de stocare și purtătoare pentru diferite substanțe. Utilizarea lipozomilor ca sistem purtător se bazează pe faptul că tot conținutul lipozomilor este protejat împotriva fenomenelor care apar în mod natural, cum ar fi degradarea enzimatică și inactivarea imunologică și chimică. Atunci când moleculele dorite sunt inserate în lipozomi, cel puțin un strat lipidic intercalat le protejează de mediul înconjurător.

 

În afară de aceasta, compoziția lipidică a membranelor lipozomale garantează biocompatibilitatea și biodegradabilitatea acestora. Nu în ultimul rând, formularea lipozomală permite ca medicamentele lipofile și amfifile slab solubile să fie mai bine solubilizate în soluții apoase.

 

Datorită asemănării de structură lipozom-membrană celulară, precum și a capacității lor de a îmbogăți diverse substanțe, cercetătorii au concluzionat că lipozomii îndeplinesc cerințele de eficiență și siguranță necesare unei forme de transport pentru medicamente / nutrienți. 

 

Prin urmare, de peste 40 de ani, lipozomii sunt studiați temeinic și sunt apreciați ca fiind cel mai bun sistem de transport de substanțe biologic active, atât în un urma studiilor efectuate in-vitro, cât și in-vivo. Dovada o fac cele peste 15 medicamente pentru afecțiuni oncologice care folosesc tehnologia lipozomală pentru a transporta substanța la nivel celular. 

 

Pentru a rezuma,

lipozomii pot stoca, proteja și transfera cantități substanțiale de medicamente în timp ce sunt bine tolerate de către organismul receptor. Potențialul acestei tehnologii este uriaș țînând cont că de aceeași metodă de livrare pot beneficia și vitaminele și minerale - esențiale în menținerea unei stări bune de sănătate.

 

Ce sunt fosfolipidele din care sunt formați lipozomii?

 

Lipozomii sunt compuși din lipide. Deși există multe tipuri de lipide, lipozomii constau în principal din fosfolipide care au un cap hidrofil și două lanțuri hidrofobe apolare (figura 3). 

 

Când se dispersează în soluții apoase, organizarea lor sferică urmărește să minimizeze interacțiunile dintre lanțurile hidrofobe și moleculele de apă, astfel formează spontan membranele bistratificate, lipozomii. În interiorul acestor membrane, substantele pot fi incărcate, cu condiția ca acestea să fie prezente în timpul procesului de formulare. 

 

lum arata un lipozom
Figura 3

 

Cu alte cuvinte: la bază, fosfolipidele sunt o grupare de fosfați atașați la acizii grași (lipide). Fosfații sunt atrași de apă (hidrofili), pe când acizii grași sunt respinși de apă (hidrofobi). Tocmai această relație de "dragoste-ură" cu apa permite fosfolipidelor să formeze membrane celulare și lipozomi. Pe măsură ce fosfolipidele sunt expuse la soluții pe bază de apă, ele se aliniază automat într-o configratie în dublu strat: fosfații spre apă și acizii grași departe de apă. În interior este inclus comupusul biologic - activ (medicamentul sau nutrientul).

 

În urma studiilor intensive asupra stabilității lipozomilor s-a concluzionat că cei mai stabili lipozomi au la bază fosfolipide naturale, nu sintetice. Fosfatdilcolina a fost desemnat fosfolipidul câștigător.

 

 

De ce sunt importante fosfolipidele?

 

Fosfolipidele:

 

- sunt "cărămizile" primare ale membranei celulare;

- sunt "containerele" care dețin materia vie din fiecare celulă;

- dau formă și asigură protecție tuturor structurilor celulare: nucleul, mitocondria, etc;

- funcționează ca o "mănușă" pentru fiecare celulă oferind protecție față de substanțele chimice și agenții patogeni care pot afecta / distruge funcțiile fiecărei celule.

- În timpul îndeplinirii acestor funcții, membranele de fosfolipide sunt supuse "atacurilor" radicalilor liberi (oxidanți), agenților patogeni și toxinelor. Pentru a repara daunele structurale cauzate de aceste "atacuri", corpul are nevoie de un aport continuu de fosfolipide. Organismul uman poate sintetiza unii compuși fosfolipidici, dar alții trebuie să fie suplimentati prin dietă.

 

Unul dintre cei mai importanți fosfolipizi este fosfatdilcolina. La naștere, până la 90% din membranele celulare sunt alcătuite din fosfatdilcolină. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, procentul de fosfatdilcolină din membranele celulare scade până la 10%, de aici și recomandarea de suplimentare cu fosfolipizi esențiali. Suplimentele lipozomale asigură, pe lângă nutrient și doza de fosfolipide esențiale necesară, fosfatdilcolina și componentele sale (acizii grași și colina).

 

 

Avantajele tehnologiei lipozomale includ:

- biodispobilitate crescută și absorbție la nivel celular;

- indice terapeutic îmbunătățit;

- toxicitate redusă;

- absorbție intestinală accelerată;

- stabilitate crescută a nutrientului; 

- protecția intestinului de agenții potențial iritanți; 

- biodisponibilitate mai mare a medicamentului / nutrientului.

 

Ce aspecte trebuie luate in calcul cand alegeti un supliment lipozomal?

- lipozomii nu se formează decât în momentul în care intră în contact cu apa, suplimente lipozomale autentice sunt în formă lichidă / gel, nu capsule;

- lipozomii fiind sensibili la oxidare este recomandată administrarea sub formă formă de monodoze, nu sticlă;

- lipozomii sunt sensibili la temperatură - depozitați în loc răcoros;

- suplimentele lipozomale se administrează pe stomacul gol, cu minim jumătate de oră înainte de masă;

- consistentă - un lichid mai gros, vâscos, care nu se dizolvă în apă;

- producător de încredere, cu experiență pentru a avea garanția calității;

- concentrația de substanță activă, concentrația de fosfolipide și fosfatdilcolina.

 

 

Anumite suplimente funcționează sinergic (își potențează reciproc efectul).
 
Exemple:
vitamina C + glutation = Detoxifiant Major (glutationul este în măsură să recicleze vitamina C oxidată - Redox, rezultate remarcabile în afecțiuni oncologice);
vitamina C - acid alfa-lipoic - asociere utilă în infecții virale ca hepatita C, imunitate scăzută);
vitamina C - vitamina B - oxigenare celulară, frumusețe, energie.

 

 

 
LivOn Labs este primul producător la nivel mondial care a dezvoltat nutrienți ca vitamina C, glutationul (GSH), acid alfa-lipoic (R-ALA), acetyl L-carnitine, complex vitamine B, magneziu sub formă lipozomală, oferind astfel suplimente nutritive cu un grad de absorbție de până la 98 - 99%.
 
 
 
Suplimentele LivOn Labs sunt reglementate de:
 
 
efsa logo        fda logo

 

 

LivOn Labs a patentat procesul de creare a lipozomilor Lypo-Sheric - lipozomi optimizați ca mărime și compoziție pentru a permite livrarea nutrienților la nivel celular, unde este mai mare nevoie de ei.

 

 

Calitate premium de la LivOn Labs

 

- suplimentele lipozomale de la LivOn Labs - Gama Altrient au în compoziție ingrediente de cea mai înaltă calitate;

- fiecare ingredient este testat în fiecare etapă din ciclul de producție;

- formule unice care asigură stabilitatea și eficiența lipozomilor;

- formule sigure, pure - fără zahăr și fără aditivi artificiali;

- vegan și non GMO;

- fără gluten, drojdie, grâu, urme de carne, lapte, hexan,proteină din soia sau coloranți;

- concentrație mare de fosfatdilcolină;

- mono-doze pentru a evita oxidarea;

- ușor de administrat și efect imediat;

- nu produc disconfort gastric.

 
Formele convenționale de administrare a suplimentelor: capsule, tablete, prafuri, siropuri nu sunt ușor procesate, absorbite sau stocate în organism. Mai ales Vitamina C, datorită faptului că este o vitamină hidro-solubilă. Până la 85% din nutrienți riscă să fie distruși în sistemul nostru digestiv pentru ca apoi să fie excretati, fără a ajunge măcar la nivel celular unde este cea mai mare nevoie de ei. 
 
 

Soluția oferită de formularea lipozomală a nutrienților

 
Nutrienții și medicamentele încorporate în lipozomi asigură o biodisponibilitate de până la 99% asigurând livrarea lor acolo unde organismul are mai mare nevoie de ele. Formularea lipozomală este capabilă să protejeze nutrienții încorporați de efectele oxidative ale sucurilor digestive asigurând o biodisponibilitate excelență.
 
Citește și...

Fosfolipidele: cel mai bun supliment pentru activitatea creierului - spre articol

 

Din toată inima despre vitamina C - cu Adrian Vornicu - Spre articol

 

Glutathionul. Mai mult decat un antioxidant - Spre articol

 

Îmbunătăţeşte-ţi sănătatea intestinală cu Vitamina C și Acidul R-Alfa Lipoic - Spre articol

altrient product mix
Surse:
Kshirsagar NA, Pandya SK, Kirodian BG, Sanath S. Liposomal drug delivery system from laboratory to clinic. Journal of Postgraduate Medicine. 2005;51(5):S5–S15.
Bangham AD, Hill MW, Miller NGA. Methods in membrane biology. Journal of Bioenergetics and Biomembranes. 1975;7:87–88.
Immordino ML, Dosio F, Cattel L. Stealth liposomes: review of the basic science, rationale, and clinical applications, existing and potential. International journal of nanomedicine. 2006;1(3):297–315.
Euliss LE, DuPont JA, Gratton S, DeSimone J. Imparting size, shape, and composition control of materials for nanomedicine. Chemical Society Reviews. 2006;35(11):1095–1104.
Papahadjopoulos D, Kimelberg HK. Phospholipid vesicles (liposomes) as models for biological membranes: their properties and interactions with cholesterol and proteins. Progress in Surface Science. 1974;4(C):141–IN9.
Davis JL, Paris HL, Beals JW, Binns SE, Giordano GR, Scalzo RL, Schweder MM, Blair E, Bell C.
Nutr Metab Insights. 2016 Jun 20;9:25-30. doi: 10.4137/NMI.S39764. eCollection 2016.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915787/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3599573/