Slăbitul și Probioticele : Pot probioticele influența pofta de mâncare?

 

 

Pot probioticele influența pofta de mâncare?

Facebook Instagram

O nouă revizuire științifică arată cum bacteriile benefice pot influența sentimentele de foame și sațietate prin reglarea hormonului nostru legat de apetit. Cercetările arată că administrarea regulată de suplimente probiotice poate susține condițiile de sănătate, care sunt legate de tulburările alimentare.

Este o paradigmă uimitoare că ceva atât de mic ca bacteria poate avea un efect puternic asupra corpului și creierului. Totuși, este dovedit că bacteriile sunt prezente în tot tractul gastrointestinal și pot influența sațietatea, dorința de a mânca și hormonii care sunt implicați în aceste procese.

În ciuda a ceea ce se cunoaște deja despre această masă microbiană, cercetarea contemporană se apleacă asupra efectului microbiomului de a influența semnalizarea hormonală pentru apetit. În special pentru a înțelege efectul asupra reglării apetitului ca răspuns la bacteriile suplimentare, altfel numite probiotice.

Rolul probioticelor și prebioticelor in cura de slabire

Un volum mare de cercetări a investigat efectele probioticelor, în principal speciile Lactobacilli și Bifidobacterium și sinbioticelor; probiotice cu fibre rezistente, asupra hormonilor care reglează apetitul; adiponectina și leptina. Ulterior, a fost necesară o analiză a studiilor pentru a calcula efectul general. Prin urmare, rezultatele din 26 de studii aleatorii controlate , cu 1.536 de participanți au fost analizate.

Deși nu s-a raportat niciun efect asupra adiponectinei ca răspuns la probioticele sau sinbioticele suplimentare la participanții sănătoși, s-a raportat o creștere semnificativă a adiponectinei pentru participanții cu diabet zaharat de tip II, sindrom metabolic și pre-diabetici. Ceea ce implică o sensibilitate mai mare la insulină și o gestionare îmbunătățită a glicemiei, un rezultat dorit pentru tratamentul diabetului zaharat de tip II și a sindromului metabolic.

În plus, s-a raportat o scădere semnificativă a leptinei ca răspuns la probioticele și sinbioticele suplimentare. De fapt, studiile care au durat 12 săptămâni sau mai mult, au avut o scădere mai mare a leptinei, ceea ce ar putea sugera că aparitia efectul este lent. Cu toate acestea, acest lucru arată că probioticele pot reduce dimensiunile mesei prin creșterea sațietății și un semnal „mai puternic” de a opri mâncatul.

Aceste rezultate sugerează deja un potențial larg pentru intervențiile probiotice în diverse condiții de sănătate unde apetitul și nutriția (fie supraalimentare sau subalimentare) sunt semnificative, singure sau în combinație cu alte abordări nutriționale, farmaceutice sau biotice.

Noormohammadi și colab., 2023

Pot probioticele influența pofta de mâncare?

Ce spun specialistii

Subliniază potențialul probioticelor, ca un supliment extrem de sigur și bine tolerat, ca terapie pentru reglarea hormonală a apetitului. Aceste descoperiri au potențialul de a avea un impact larg, nu numai în tulburările metabolice, dar și în obezitate și în condițiile asociate. Un rezultat foarte interesant pentru cei care lucrează cu persoane diagnosticate prediabetice, cu diabet zaharat de tip II sau cu sindrom metabolic.
 

 

Autor: Jenny Carson este practicantă în nutriție și manager de servicii tehnice la Viridian Nutrition. Ea deține o diplomă de onoare BSc în Științe Nutriționale și este Master în Cercetare (MRES) în Sănătate Publică.

Referințe

Morvarid Noormohammadi, Zeinab Ghorbani, Ulrike Löber, Marjan Mahdavi-Roshan, Theda U.P. Bartolomaeus, Asma Kazemi, Nargeskhatoon Shoaibinobarian, Sofia K. Forslund, Efectul suplimentării cu probiotice și sinbiotice asupra hormonilor care reglează apetitul și dorința de a mânca: O revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor clinice, Cercetare Farmacologică, Volumul 187, 2023.

Informațiile conținute în acest articol nu sunt destinate să trateze, să diagnosticheze sau să înlocuiască sfatul unui practicant de sănătate. Vă rugăm să consultați un practicant de sănătate calificat dacă aveți o afecțiune de sănătate preexistentă sau dacă luați în prezent medicamente. Suplimentele alimentare nu ar trebui să fie utilizate ca un substitut pentru o dietă variată și echilibrată.