Microbiomul intestinal. Prieten sau dusman?

 

În literatura de specialitate se vorbește foarte mult despre flora intestinală sau microbiom așa cum a fost numit de celebrul savant în biologie moleculară Joshua Lederberg, acesta obțînând în 1958 la numai 33 de ani cea mai importantă distincție în medicină, fiind și cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel!

 

Ce este de fapt microbiomul?

 

Microbiomul poate fi definit ca un ecositem format din bacterii ce colonizează tractul intestinal încă din primele ore de viață ale nou-născutului! Acest ecosistem poate varia în funcție de felul nașterii:

  • naștere prin cezariană - bacteriile ce vor coloniza tractul intestinal al nou-născutului vor proveni de pe pielea mamei și adulților ce îl vor manevra după naștere,
  • nașterea naturală - bacteriile vor fi cele din flora vaginală a mamei, de aceea este foarte important ca mama să fie foarte sănătoasă în momentul nașterii!

Organismul uman are peste 100 de trilioane de microbi prietenoși și se regăsesc în proporție de 80% în intestin, dar și pe piele, nas, tract urinar și vagin!

Această colonie de bacterii sau “prietenii buni” ne va însoți pe parcursul întregii vieți și are rolul de a echilibra și de a susține sistemul imunitar, digestia dar și de a forma o barieră împotriva infecțiilor și virușilor care pot aduce dezechilibre la nivelul întregului organism!

 

De ce apare dezechilibrul microbiomului intestinal?

 

În condiții normale, într-o persoană sănătoasă, există o comunicare și o reglementare între gazdă și microbiomul găzduit în intestin, ceea ce creează un echilibru homeostatic al florei intestinale, care favorizează creșterea bacteriilor benefice, previne supraaglomerarea și controlează dezvoltarea de agenți patogeni.

Dezechilibrul florei intestinale, cunoscut sub numele de disbioză sau disbacterioză, conduce invariabil la supraaglomerarea bacteriană a intestinului subțire, numită SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth), care mută balanța spre bacteriile patogene. Situații speciale pot determina creșterea permeabilității intestinale datorită pierderii integrității mucoasei intestinale:

  • intoleranțele alimentare,
  • prezența alergenilor cum ar fi glutenul,
  • tulburările digestive 
  • stilul de viață 

Toate aceste condiții nefavorabile, conduc la un dezechilibru al intestinului → provoacă o modificare a proceselor de absorbție → lipsa nutrienților și a micronutrienților din organism → favorizează trecerea substanțelor toxice în organism.

 

Cum apare acest dezechilibru în cazul copiilor?

 

Dezechilibrul florei intestinale poate să apară la copii odată cu intrarea în comunitate ( creșă, grădiniță sau școală), alimentația greșită, inflamația intestinală cauzată de anumite boli, igienă precară fapt ce se poate traduce prin infectarea cu germeni patogeni, aceștia favorizând bolile alergice și inflamatorii cronice la copil și adolescent, cu impact direct asupra creșterii și dezvoltării.

 

Antibioticele administrate copilului cu ocazia anumitor afecțiuni au beneficiile binecunoscute dar în același timp acest tip de medicament distruge atât bacteriile rele cât și pe cele bune!

 

Pentru a echilibra flora intestinală și a repopula intestinul cu bacterii benefice avem la îndemână o serie de alimente cum ar fi:

  • iaurt natural,
  • chefir,
  • unele brânzeturi,
  • murături,
  • varză acră sau putem apela la probioticele sau simbioticele ( pre- și pro-bioticele).

Probioticele sunt bacterii vii și fermenți buni, care oferă numeroase beneficii organismului, în special sistemului digestiv deoarece reechilibeaza bălanța microbiologică a organismului. Ele se găsesc în mod natural în intestin, în unele alimente și sub formă de suplimente alimentare.Unele preparate au doar o singură tulpină bacteriană pe când altele au un melanj de bacterii benefice menit să acționeze pe mai multe planuri. Cele mai întâlnite și mai studiate tulpini bacteriene ce se regăsesc în mod natural și în intestinul uman sunt :

  1. Lactobacillus - Protejeaja organismul împotriva infecțiilor și a bolilor. De exemplu, la nivelul vaginului, se hrănește cu zaharuri și produce acid lactic, care descurajează dezvoltarea altor bacterii responsabile pentru infecțiile vaginale Se găsește și în iaurt, chefir, lapte de capra, brânză gouda. În alimente găsim două tipuri de lactobacillus: bulgaricus și acidophilus;
  2. Bifidobacterium - Stimulează sistemul imunitar. Se găsește și în iaurt, lapte și brânzeturi sub mai multe forme: bifidobacteriul bifidum, bifidobacterium animalis și bifidobacterium lactis.

Prebioticele sunt carbohidrați pe care organismul nu-i poate digera și care acționează ca hrană pentru probiotice.  Când prebioticele se combină cu probioticele formează un simbiotic. De exemplu, produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul și chefirul, sunt considerate simbiotice deoarece conțin bacterii vii, cât și fibre care hrănesc flora intestinală.

Alimente care conțin prebiotice:

  • rădăcina de cicoare,
  • cereale integrale,
  • ovăz,
  • banane,
  • ceapă,
  • usturoi,
  • sparanghel,
  • miere
  • anghinare.

Când este momentul să luăm probiotice sau simbiotice!

 

Probioticele sau simbioticele sunt indicate după terapia cu antibiotic pentru refacerea florei intestinale sau după o răceală sau gripă pentru susținerea sistemului imunitar!

Potrivit studiilor efectuate în domeniu, consumul de probiotice sau simbotice poate avea un efect favorabil pentru:

  • Tulburări gastro-intestinale: diaree, constipație, balonare intestinală,
  • Terapia cu antibiotic
  • Imunitate scăzută
  • Intolerante alimentare
  • Disbioza florei intestinale și vaginale
  • Tulburări ale pielii (eczeme)
  • Prevenirea candidozei intestinale
  • Detoxifierea nitroaromaticelor compuse prezente în mâncarea procesată

Cicoflora simbiotic pentru copii si adulti este un produs 100% vegetal avand in compozitie 9 tulpini de culture bacteriene:

  • Bifido bacterium lactis W51
  • Lactobacillus paracasei W20
  • Bifidobacterium lactis W52  
  • Lactobacillus plantarum W1
  • Enterococcus faecium W54    
  • Lactobacillus plantarum W21
  • Lactobacillus acidophilus W22 
  • Lactobacillus salivarius W24
  • Lactococcus lactis W19

Tehnologia ProbioAct – motivul pentru care Cicloflora este un simbiotic atât de eficient.

 

Beneficiile produsului Cicoflora:

  • Durată de viață ridicată

În produsele tradiționale bazate pe probiotice, celulele viabile mor în timp datorită expuneriilor la condițiile înconjurătoare. TehnologiaProbioAct® protejează bacteriile prezente în Cicoflora, permițând o durată mare de depozitare la temperatura camerei și umiditate controlată. În Cicoflora tulpinile bacteriene sunt menținute vii și viabile pe întreaga perioadă de valabilitate a produsului.

  • Supraviețuire gastro-intestinală înaltă

Atunci când un produs pulverulent conținând probiotice este rehidratat înainte de înghițire, bacteriile neprotejate pot prezenta șoc osmotic care le distruge și le dezactivează. Ingredientele prezente în matricea Cicoflora creează un mediu izotonic care reduce șocul osmotic pe care îl pot avea bacteriile și, prin urmare, le menține în viață în timpul rehidratării lor.

În plus, în produsele tradiționale pe bază de probiotice, un număr mare de bacterii sunt distruse de pH-ulscăzut al sucului gastric și de enzimele digestive prezente în fluidele tractului gastro-intestinal. 

 

Se estimează că supraviețuirea bacteriilor care sunt ingerate fără protecție este între 0,5 și 1% când ajung în intestin. Cu alte cuvinte, într-un produs cu o concentrație de 100.000 de milioane de bacterii pe gram, numai un maxim de 1.000 de milioane de bacterii viabile vor ajunge la intestin.

 

  • Creșterea activității metabolice

Această explică de ce concentrația de bacterii din Cicoflora nu trebuiesă fie la fel de mare ca în alte preparate, care pornește de la concentrații foarte mari, având în vedere mortalitatea ridicată suferită de bacterii în timpul călătoriei lor prin tractul gastro-intestinal.Tehnologia ProbioAct® protejează bacteriile Cicoflora împotriva stărilor acide ale stomaculuiși le menține în viață asigurând o supraviețuire mai mare de 90%.

TehnologiaProbioAct® îmbunătățește activitatea metabolică a tulpinilor bacteriene. Când bacteriile Cicoflora ajung în intestinul subțire, prezența ingredientelor selectate cu grijă în matrice facilitează realizarea stării active. În această stare, tulpinile Cicoflora produc acid lactic, acizi grași cu lanț scurt și alți metaboliți. Producția de acid lactic este esențială nu numai pentru acțiunea sa de reglementare a supraflorei intestinale, ci și ca indicator al activității bacteriilor.

Matricea ProbioAct® asigură nevoile nutriționale ale bacteriilor și prin urmare acestea sunt capabile să colonizeze și să se multiplice rapid și eficient în intestin.

Acest lucru a fost demonstrat prin analizarea lactobacililorși a bifidobacteriilor încă viabile și prezente în fecale. După consumul de Cicoflora, există o creștere semnificativă a concentrației de bacterii fermentative în materiile fecale.

  • Efectul de barieră

Cicoflora și-a demonstrat capacitatea de a contracara fenomenele de disbioză prin reechilibrarea florei intestinale, menținând efectul de barieră și promovând integritatea mucoasei intestinale, ceea ce permite menținerea proceselor de absorbțieși a homeostaziei între gazdă și microbiota intestinală.

  • Activitate împotriva Candida sp. și Clostridium difficile

Cicoflora este un amestec multi-corp foarte eficient, conceput pentru gestionarea și menținerea echilibrului florei intestinale Tulpinile bacteriene din Cicoflora au fost testate pe capacitatea de inhibare a Candida albicans asociată cu candidoza intestinală. De asemenea, s-a demonstrat o capacitate puternică de inhibare a creșterii Clostridium difficile, cu o reducere a producției de toxine A și B, esențială pentru patogenitatea bacteriilor implicate în multe tulburări intestinale.

  • Siguranță

Tulpinile bacteriene conținute în Cicoflora au calificarea de QPS (prezumția de siguranță calificată). Pentru Enterococcus faecium, a fost elaborat un dosar acceptat de evaluare a securității pentru înregistrarea Cicoflora la nivel european.

 

Doză recomandată:

Adulți:

• Doză de întreținere: 1 g pe zi (echivalentul a 2 miliarde de bacterii). • Doză de tratament: 2 g (1 g dimineațaînainte de prânz, 1 g searaînainte de cină).

Copii de la 1 an: se recomandă jumătate din doză adulților.

Cum se utilizează:

Se dizolvă amestecul în apă, lapte sau iaurt și așteptați 1 minut până la activarea tulpinilor bacteriene.

 

Descoperiți în linkurile de mai jos și alte articole legate de sănătatea intestinală

https://www.napofarm.ro/blog-napofarm/intestin-sanatos-viata-sanatoasa.html

https://www.napofarm.ro/blog-napofarm/sanatatea-intestinala-vitamina-c-si-acid-alfa-lipoic.html

 

Surse articol:

 www.medicinenet.com

www.health.harvard.edu

 www.webmd.com

 www.medicalnewstoday.com

www.ncbi.nlm.nih.gov