intestin sanatos, viata sanatoasa

Cu cât citești mai mult, cu atât se pare că sănătatea generală începe și se termină cu  sănătatea intestinală. Ceea ce se întâmplă în intestin se manifestă în alte părți ale corpului tău și ceea ce faci în stilul tău de viață se manifestă în intestin. Cercetările recente sugerează un rol benefic al vitaminelor pentru sănătatea intestinului.

Problemele cronice ale intestinului sunt noi, cu speculații crescânde că acestea sunt rezultatul "dietei occidentale" care este încărcată de alimente prelucrate, uleiuri vegetale și carbohidrați rafinați. Cercetarea bolilor intestinale este, în comparație cu cea care se îndreaptă spre alte probleme de sănătate, încă în fază incipientă. Studiile privind dieta, nutriția și vitaminele pentru sănătatea intestinului sunt puține. Cele care există, totuși, prezintă dovezi puternice că patru vitamine pot ajuta la limitarea inflamației și la menținerea unei bariere intestinale sănătoase.

 

Aceste vitamine sunt vitamina A, C, D și E. Pentru a înțelege modul în care  acestea  afectează intestinul, este necesar să se înțeleagă rolul barierei intestinale asupra sănătatii generale.

bariera intestinala

 

Bariera intestinală

Cu o suprafață de aproximativ 400m2, bariera intestinală păstrează lucrurile bune înăuntru(electroliți și apă) și ține lucrurile rele afară din organism (microorganisme  și antigeni), însă este suficient de permeabil pentru a permite absorbția nutrienților alimentari. Autorii unui studiu din 2004 scriau că  bariera intestinală este produsul mai multor factori:

  • bariera fizică a mucoasei,
  • bariera chimică care include secreții digestive și peptide antimicrobiene,
  • microbiote intestinale 
  • funcții imune.

În bariera fizică se află un strat de celule, iar spațiul dintre acestea  este etanșat de joncțiuni strânse. Numeroase studii au corelat disfuncția acestor joncțiuni  cu bolile inflamatorii intestinale. Cercetări noi sugerează că substanțele inflamatorii excretate de celule cresc rata de eliminare a celulelor, astfel încât aceste joncțiuni strânse nu pot să se redistribuie pentru a sigila găurile lăsate de celulele vărsate. Astfel, golurile intracelulare cresc permeabilitatea barierei fizice. În alte studii, cercetătorii au demonstrat că bacteriile pot pătrunde în stratul de mucus "normal impenetabil" la pacienții cu colită ulcerativă. Cercetătorii au descoperit că antioxidanții din mucus sunt, de asemenea, epuizați la subiecții cu aceste afecțiuni.

 

diagrama sanatate intestinala

Importanța barierei intestinale:

"Bariera intestinală joacă un rol-cheie în evitarea răspunsurilor inflamatorii la microbiotă și este reglementată de o rețea fină de mecanisme imunitare pentru recunoașterea microbiană și toleranța față de microbiotă. Nerespectarea acestui echilibru are consecințe negative atât asupra sănătății intestinale, cât și asupra sănătății sistemice. Mai multe boli au fost legate de schimbările din populațiile de microbiote sau de reducerea diversității microbiotei, inclusiv a bolilor atopice, a bolii inflamatorii intestinale (IBD), a diabetului zaharat, a obezității, a cancerului și, foarte recent, a neuropatologiilor.” 

 

Alți cercetători au descoperit că supraaglomerarea bacteriilor intestinale este  asociată cu creșterea grăsimilor corporale și a altor condiții de sindrom metabolic care afectează 35% dintre adulții din Statele Unite ale Americii.

 

"În mod constant, dietele bogate în grăsimi au sporit permeabilitatea intestinală, rezultând în endotoxinemie metabolică [niveluri ridicate de toxine eliberate de bacterii în sânge]. Dieta occidentală, caracterizată printr-o cantitate mare de grăsimi și carbohidrați, a provocat schimbări similare sau chiar mai pronunțate". Ei  susțin  că zahărul este deosebit de dăunător pentru bariera intestinală și o cauză a supra-aglomerării bacteriene.

 

Sănătatea începe în intestin. Deci, ce puteți face pentru a menține o barieră intestinală funcțională?

Vitaminele pentru sănătatea intestinului sunt doar o parte a unui stil de viață general  care susține un intestin sănătos. 

 

Vitaminele pentru sănătatea tractului gastro-intestinal

Cei doi factori majori în reglementarea barierei intestinale sunt:

  • nutriția - nutrienții pe care îi ingerăm prin alimentatie
  •  microbiota - bacteriile care trăiesc în intestin.

Unele dintre cele mai folositoare substanțe nutritive sunt vitaminele A, C, D și E pentru sănătatea intestinului. 

Cercetătorii unui articol cuprinzător publicat la sfârșitul anului 2018 afirmă că deficiențele micronutrienților pot juca un rol major. Cercetătorii au descoperit că mulți oameni obezi cu sindrom metabolic au niveluri insuficiente de vitamina C. Ei susțin că acest lucru se datorează pe de o parte inflamației intestinale, și pe de altă parte disfuncției barierei intestinale cauzată de o dietă cu densitate energetică ridicată. Densitatea energetică este dată de numărul de calorii/gram de alimente. Alimentele care conțin cantități mari de apă (fructele și legumele) și alimente cum ar fi pastele, care absorb apă în timpul gătitului și / sau au un conținut ridicat de fibre au o densitate energetică redusă. Alimentele procesate, cu conținut ridicat de grăsimi și zahăr au densitate energetică mare. Aceste alimente prelucrate au de asemenea conținut scăzut de vitamina C.

 

În mai multe studii la persoanele cu sindrom metabolic, cercetătorii au constatat că aderența pe termen lung la o dietă mediteraneană care se bazează în mare măsură pe fructe și legume, care au un  conținut ridicat de vitamina C a contribuit la creșterea nivelului de bacterii intestinale utile. Datorită faptului că se bazează pe fructe și legume proaspete, pește și ulei de măsline, acest stil de alimentație conține cantități mari de vitamine esențiale pentru sănătatea intestinală.

 

Într-un studiu efectuat pe porci de guineea (unul dintre puținele mamifere, pe lângă oameni care nu poate produce propria lor vitamină C), cercetările au constatat  că suplimentarea cu Vitamina C:

  • a suprimat endotoxemia [niveluri ridicate de toxine eliberate de bacterii în sânge].
  • poate îmbunătăți funcția de barieră intestinală, permițând astfel  sinteza colagenului în intestin.
  • poate atenua deteriorarea barierei intestinale cauzată de consumul de anti-inflamatoare  (ibuprofen, acetaminofen etc.),
  • normalizeaza nivelurile de vitamina E la fumatori
  • contribuie la reciclarea vitaminei E

 

Vitamina A este critică și în fortificarea barierei intestinale. Într-un studiu din 2009, cercetătorii au descoperit că în doar câteva săptămâni de dietă cu deficit de vitamina A, bariera intestinală e afectată. O altă echipă de cercetare a constatat o legătură  evidentă între  concentrațiile plasmatice scăzute ale vitaminei A (retinol) și permeabilitatea intestinală.

 

Deficitul de vitamina D este o caracteristică a bolilor intestinale inflamatorii (boală Chron, colită ulcerativă), si un experiment pe șoareci de laborator sugerează că poate compromite funcția de barieră mucoasei.

Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că adulții cu sindrom metabolic  au avut un nivel ridicat de toxine eliberate în sânge, care poate duce la hemoragii  și insuficientă renală. Autorii studiului au considerat că endotoxemia a diminuat nivelurile de vitamine C ale subiecților. Acești subiecți au avut, de asemenea, o biodisponibilitate mai mică a α-tocoferolului. Cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina E poate ajuta la îmbunătățirea barierei intestinale la șobolani cu leziuni de permeabilitate induse de altitudine. Cercetătorii care au analizat legătură dintre sindromul metabolic și vitamina C au presupus că biodisponibilitatea α -tocoferolului depinde de asimilarea vitaminei C. Ei susțin că acest lucru se datorează capacității vitaminei C de a recicla α-tocoferolul și de a-l transporta pe axa ficat-intestine. 

 

Cum să consumăm vitamina A, C, D și E

Tractul gastro-intestinal necesită aproape jumătate din consumul total de energie al organismului, ceea ce înseamnă că multe dintre substanțele nutritive consumate joacă un rol major în funcționarea eficientă a acestuia  și prin urmare, vitaminele pentru sănătatea intestinului pot avea o mare importanță. Cercetările privind efectele sănătății intestinului asupra sănătății generale sunt încă în curs de apariție, dar dovezile indică faptul că vitaminele A, C, D și E reprezintă elemente nutritive critice pentru:

  • fortificarea barierei intestinale,
  • limitarea supraaglomerării bacteriene
  • stabilizarea bacteriilor bune.

Vitamina A

De asemenea, cunoscut sub numele de retinoizi, vitamina A este o familie de nutrienți solubilă în grăsimi, găsită în multe alimente de culoare portocalie, inclusiv cartofi dulci, morcovi, dovleci, caise. Excesul de vitamina A se stochează în organism, deci este posibilă supra-dozarea, deși Institutul Național de Sănătate nu a stabilit care este nivelul maxim. Cu toate acestea, excesul de vitamina A, pe perioade îndelungate de timp a fost legat de unele efecte dăunătoare.

 

Vitamina C

Acest nutrient solubil în apă, de asemenea cunoscut sub numele de acid ascorbic, este ușor de găsit în foarte multe fructe și legume cum ar fi ardeiul gras, citrice, broccoli, cătină, căpșuni, pătrunjel, etc. Este, de asemenea, un supliment alimentar obișnuit, dar este dificil pentru organism să absoarbă prin supliemente orale tradiționale, jeleuri sau pulberi de băut. Vitamina C lipozomala Altrient® C depășește barierele restrictive de livrare ale nutrienților  pentru a furniza vitamina C în celulele unde este nevoie cel mai mult. Puteți afla totul despre tehnologia lipozomală inovatoare și cum crește nivelul vitaminei C aici.

 

Vitamina D

Această este puțin diferită de definiția obișnuită a unei vitamine, deoarece corpul uman o poate produce. Asta dacă avem suficientă lumină solară. Din fericire, vitamina D se  găsește în pești  cum ar fi somonul și tonul, precum și in lapte, iaurt și ouă. Deoarece este solubilă în grăsimi, vitamina D poate atinge niveluri toxice, deci atenție la dozaj.

 

Vitamina E

Acest grup de compuși solubili în grăsimi este ușor de găsit în nuci, semințe și uleiuri vegetale. Acestea sunt, de asemenea, predominante în leguminoase cum ar fi alunele și soia, precum și în unele legume verzi. Deoarece organismul nostru poate stoca excesul de vitamina E, nivelurile de toxicitate există atunci când se administrează suplimente cu doze mari.

 

Consumul de vitamine pentru sănătatea intestinului poate să nu fie suficient pentru a repara un intestin sever deteriorat, dar există puține riscuri asociate cu satisfacerea aportului recomandat al acestor nutrienți. 

 

Informații suplimentare despre sănătatea intestinală ? Citiți aici

 

Referinte

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15221356/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23426893

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/089158499594362H

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19637282

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231718309480#bib82

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22110050/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22110050/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292714/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0041008X13004912?via%3Dihub

https://www.karger.com/Article/Abstract/108622

https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00125.2012

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20038852/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17962355

Institute of Medicine (2000b) Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium, and carotenoids

NB Food, N Board - National Academy of Sciences, Washington, DC

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146633/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584905006611?via%3Dihub

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/