brain with phospholipids

 
Fosfolipidele: cel mai bun supliment pentru activitatea creierului
 
Fosfolipidele, împreună cu alți nutrienți, cum ar fi vitaminele B, sunt esențiale pentru funcționarea creierului. Cu puțin sprijin din partea acestor acizi grași esențiali și co-factori, creierul tău poate funcționa la cel mai înalt nivel până la vârste avansate.
 
Ce sunt fosfolipidele?
 
Pentru ca celulele creierului să-și îndeplinească toate funcțiile vitale, este esențial ca hormonii, neurotransmițătorii și alte materiale să poată intra şi ieşi din celule. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o membrană celulară dinamică și flexibilă.  Aici intervin fosfolipidele ...
 
Toate lipidele (grăsimile) care conțin fosfor sunt numite fosfolipide și posedă proprietăți „amfifile”, care le permit să se aranjeze în straturi paralele, formând o structură fosfolipidică care se înfășoară în jurul celulei creând o membrană celulară care funcționează în mod optim. Acest strat conține acizi grași, cum ar fi fosfatidilcolina și fosfatidilserina și acționează ca o barieră semi-poroasă între conținutul celulelor și mediul exterior, protejand-o de agentii patogeni.
Membrana celulară este esențială pentru capacitatea celulei de a-și îndeplini numeroasele funcții, cum ar fi:
 
• Asigurarea barierelor pentru protejarea celulei
• Reglarea proceselor celulare legate de creștere și sistemul imunitar
• Asigurarea căilor de acces pentru diverse substanțe care traversează membrana
• Reglarea transportului materialelor și semnalelor neurotransmițătorilor
• Asamblarea lipoproteinelor care sunt esențiale pentru transportul trigliceridelor și colesterolului în sânge.
 
Fosfolipidele sunt vitale pentru stabilitatea și fluiditatea membranelor celulare și influențează direct chimia creierului care ajută la reglarea stării de bine, a memoriei, a concentrării și a clarităţii.
 
Funcția cognitivă
 

Ca toate celelate țesuturi din organism, membranele celulare se deteriorează și sunt reparate constant. Dacă nu se înlocuiesc fosfolipidele deteriorate, membranele celulare încep să se deterioreze, iar celula devine din ce în ce mai disfuncțională și, în cele din urmă, moare. Un ciclu eficient de reînoire a fosfolipidelor este esențial pentru a ajuta celulele creierului și creierul să funcționeze optim.

 


 
Studiile în domeniu au arătat că pacienții vârstnici care suferă de boala Alzheimer tind să aibă niveluri de fosfolipide epuizate în celulele nervoase din creier. Fosfatidilcolina, în special, este de mare interes pentru cercetători, datorită potențialului său impresionant de a sprijini sănătatea creierului. Valoarea sa vine din rolul ei în dezvoltarea de noi celule în creier și a conexiunilor neuronale, protejând, de asemenea, creierul și celulele nervoase.
 

 

Nivelurile scăzute de acid folic, vitamina B6 și B12 sunt, de asemenea, frecvente la vârstnici și au fost corelate cu afectarea celulelor nervoase. În unele studii, suplimentarea cu grupul de vitamine B a dus la îmbunătăţirea unor aspecte ale inteligenței la vârstnici.

Creierul și țesuturile aferente sunt ținte principale pentru afectarea oxidativă din cauza nivelului ridicat de fosfolipide care se găsesc în membranele celulelor creierului. Fosfolipidele sunt extrem de vulnerabile în faţa radicalilor liberi, care sunt adesea citaţi ca un factor cheie în scăderea funcției cognitive și a memoriei pe măsură ce imbătrânim. Datorită creșterii incidenței demenței și a altor deficiențe cognitive, suplimentarea cu fosfolipide, antioxidanți și vitamine B este o strategie utilă care merită luată în considerare.
 
Reglarea stării de spirit
 
Când vine vorba de echilibrul stării de spirit, acizii grași esențiali omega 3 și omega 6 sunt considerați a fi fundamentali. Aceştia sunt componente cheie ale fosfolipidelor și constituie aproximativ 50% din stratul fosfolipidic al membranelor celulare. Acizii grași esențiali ajută la fluiditatea membranei, influențând fluxul de hormoni și transmiterea impulsurilor nervoase care reglează starea de spirit.
 

 

S-a dovedit că o deficiență în acizii grași esențiali care alcătuiesc membrana fosfolipidă a celulelor creierului poate conduce la depresie și anxietate. Studiile au identificat că există o scădere semnificativă a raportului dintre omega 3 și omega 6 la cei care suferă de depresie majoră. Pești precum somonul, macroul, sardinele, tonul proaspăt și heringul conțin niveluri ridicate de omega 3. Tinând insă cont de riscul contaminării cu metale grele este de preferat consumul de pești mici.

 


 

Există, de asemenea, o serie de alte alimente care ajută la susținerea stării de bine, printre care se numără:

• Broccoli, fasolea verde, legumele, lintea, fasolea și bananele sunt bogate în crom și vitamine B, care îmbunătățesc procesele mentale.
• Carnea de pui și cea de curcan, precum și brânza de vaci, ovăzul, bananele și nucile conțin triptofan, care ajută la creşterea producției de serotonină –“hormonul fericirii”, responsabil de creșterea stării de bine.
• Uleiul de in, semințele de in și nucile oferă o sursă vegetariană de omega 3.
 
 
Top 3 suplimente pentru optimizarea sănătății creierului
 
1. Fosfatidilcolina
 
În general, aportul nostru alimentar general de fosfolipide s-a redus semnificativ. Pe măsură ce îmbătrânim rata producției de fosfolipide în organism scade și nu este ușor să obținem suficient din dietă, mai ales pentru persoanele care reduc consumul de carne. Fosfatidilcolina este direct implicată in sinteza acetilcolinei, care este necesară pentru concentrare, învățare și formarea memoriei.
 
Cercetările arată că o singură doză de 25 g de fosfatidilcolină îmbunătățește semnificativ memoria în doar 90 de minute.
 
2. Glutathion
 
Antioxidanţii oferă un sprijin vital pentru sănătatea mintală și afecțiunile neurologice. Vârstnicii au, în general, un aport mai mic de antioxidanți, care sunt cruciali pentru protejarea fosfolipidelor din creier de acţiunea radicalilor liberi. Glutathionul este deosebit de important datorită efectului său puternic antioxidant în celulele creierului.
 
Se consideră că pacienții cu deficiențe cognitive au un nivel de glutation redus, ceea ce face ca suplimentarea cu glutathion să fie o terapie de luat în considerare.
 
3. Vitaminele B
 
Din ce în ce mai multe studii oferă dovezi convingătoare că un nivel scăzut de vitamina B afectează funcția cognitivă. De asemenea, se pare că vitaminele B joacă un rol cheie în deficiența cognitivă legată de avansarea în vârstă și în declinul mental.
 
O serie de studii au demonstrat în mod constant o asociere între nivelul scăzut de folat și demență / boala Alzheimer.
Mai mult, nivelurile scăzute de vitamina B12 în sistemul circulator au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de demență și boala Alzheimer.
 
Avantajele suplimentelor lipozomale
 
Tehnologia de încapsulare lipozomală folosită în produsele Altrient utilizează fosfolipide esențiale și include un procent ridicat de fosfatidilcolină. Deci, atunci când luați un supliment lipozomal de bună calitate, cum ar fi Altrient, nu primiți doar o sursă de ingrediente active încapsulate în lipozom, veți obține o doză terapeutică de fosfatidilcolină. Nu numai că un produs Altrient vă oferă nutrienți extrem de biodisponibili, dar oferă și o sursă de fosfolipide care ajută la susținerea funcției membranei celulare, fiind soluţia perfectă pentru persoanele care doresc să optimizeze funcția creierului.