Dieta alcalină - tot ce trebuie să ştii


Nevoia de a ne menţine sănătoşi printr-o alimentaţie corectă ne preocupă încă din cele mai vechi timpuri, poate chiar de când s-a inventat zicala “eşti ceea ce mănânci”. Niciodată nu am avut parte de un bagaj mai mare de informaţii decât în prezent: sute de diete, reţete pentru menţinerea frumuseţii corporale, regimuri care promit vindecarea unor boli. Şi totuşi, rămâne să vedem dacă ştim să alegem cea mai potrivită reţetă pentru sănătate, dar mai important decât atât, să o aplicăm în mod corect pentru obţinerea unui rezultat optim. 


Azi vă atragem atenţia asupra importanţei acidităţii în organism. Fie că vă este familiară sau e încă tărâm necunoscut, dieta despre care veţi citi astăzi a ieşit la lumină în anul 2013, când Victoria Beckham, urmată de alte celebrităţi precum Jennifer Aniston, Elle Macpherson, Kelly Ripa au început să se simtă nu excelent, ci precum nişte persoane complet renăscute, pline de viaţă, energizate datorită dietei alcaline.

vedete dieta alcalina


Dar căutarea unei diete pentru menţinerea unei alimentaţii sănătoase a pornit de la începutul secolului 20, când din ce în ce mai mulţi cercetători începuseră să se întrebe dacă nu cumva epoca modernă, industrializată, abundând în alimente nesănătoase, este motivul pentru care ne luptăm tot mai des cu boli şi tulburări. Studiile au întărit ideea că o cauză posibilă pentru apariţia dezechilibrelor este excesul de aciditate din organism. Aceasta favorizează apariţia îmbolnăvirilor, în timp ce curele de alcalinizare conduc la vindecare.

 

Mediu alcalin sau acid?

pH-ul este indicele care măsoară aciditatea substanţelor. După digestia alimentelor, în organism există o condiţie de aciditate sau de alcalinitate. Rezultatul se măsoară prin intermediul indicelui pH, ale cărui valori sunt cuprinse între 0 şi 14, pH-ul 7 fiind un pH neutru. Pentru ca organismul să funcţioneze optim, pH-ul trebuie să fie uşor alcalin. La o persoană sănătoasă, pH-ul sângelui este situat între 7,40 şi 7,45
 

Dieta alcalină are că scop atingerea pH-ului optim în organism, prin reducerea/evitarea băuturilor şi alimentelor acide, precum cafeina, alcoolul, carnea, lactatele, alimentele procesate sau prăjite şi înlocuirea acestora cu alimente alcaline precum legume crude, fructe şi legume cu indice glicemic scăzut, băuturi smoothies verzi. Prin consumul de alimente care menţin un pH adecvat, organismul nu trebuie să îşi auto-corecteze pH-ul, rezultând o îmbunătăţire a imunităţii, o stare de sănătate generală optimă, dar şi pierderea în greutate sau evitarea unor boli precum osteoporoză, bolile de inimă sau cancerul.
 

 

Cum măsurăm pH-ul? 


Metoda este extrem de simplă şi la îndemâna oricui. pH-ul se poate testa prin intermediul unor benzi speciale, pe care le putem achiziţiona din magazine online, de la orice farmacie sau de la magazine cu produse bio.

pH testerscala pH


Pentru a testa urina: Testaţi prima şi a doua urină după ce vă treziţi şi faceţi media celor două testări. Pentru a efectua testarea, scufundaţi o bandă de testare scurt (scufundaţi şi scoateţi afară banda repede, nu lăsaţi la înmuiat) în urină, şi aşteptaţi 15 secunde. Comparaţi culoarea rezultată cu scara de pH de pe cutie, şi citiţi valoarea pH-ului care corespunde culorii benzii folosite. 
 

Pentru a testa saliva: nu consumaţi nimic cel puţin timp de 2 ore înainte de a face testul. Scuipaţi saliva într-o linguriţă. Scufundaţi o bandă de testare în salivă şi aşteptaţi 15 secunde. Comparaţi culoarea rezultată cu scara de testare de pe spatele cutiei, şi citiţi valoarea pH-ului rezultată. 
 

Interpretarea rezultatelor: un rezultat al pH-ului în jur de 7.0 este perfect, înseamnă că organismul este echilibrat. Un pH de 6.5 este acid, iar un pH de 6.0 este foarte acid. Dacă pH-ul. este sub 7.0, se recomandă adoptarea unei diete alcaline şi folosirea de produse alcalinizante (în principal apă alcalină şi pulberi verzi).
 

 

Nevoia de alcalinizare a organismului pentru vindecare
 

Alcalinizarea organismului pentru vindecare este o idee mai veche de un secol, aceasta fiind emisă pentru prima oară de biologul francez Claude Bernard. Claude a introdus carne în alimentaţia unor animale vegetariene şi a observat că în decurs de numai câteva zile, pH-ul urinei lor era tot mai acid. Cum a constatat mai târziu, pH-ul acid favorizează apariţia infecţiilor urinare şi renale. Ipoteza lui Claude Bernard a fost mai apoi studiată de către alţi cercetători, care au observat că un pH acid al salivei duce la carii dentare, infecţii gingivale. În cazul unor boli cardiovasculare sau tumorale, s-a constatat de asemenea că pH-ul sângelui este foarte acid.

fruits


A urmat microbiologul şi nutriţionistul american Robert Young, care a lansat ideea potrivit căreia orice aliment acid este periculos pentru sănătate, în timp ce alimentele alcaline (sau bazice) sunt cu adevărat vindecătoare. Acesta susţine că: “Nivelul pH-ului din toate materiile fluide ale organismului nostru afectează fiecare celulă din corp. Întregul proces metabolic depinde de alcalinitatea mediului. Aciditatea crescută cronică corodează ţesuturile organismului iar dacă nu este ţinută sub control, întrerupe activitatea şi funcţionarea celulelor, de la bătăile inimii până la circuitul neuronal cerebral. Cu alte cuvinte, aciditatea afectează însăşi viaţa. Ea se află la baza tuturor bolilor şi îmbolnăvirilor.”

 
Odată cu înaintarea în vârstă, avem nevoie de reţete cât mai eficiente, care să ţină boala la distanţă. Prin consumul de alimente artificiale, de medicamente, alcool, cafea, organismul are tendinţa de a se acidifia. Aceasta poate cauza numeroase boli (alergie, celulită, obezitate, disfuncţii ale rinichilor, bilei, stomacului, articulaţiilor, etc.). Cercetările actuale ale lui Robert Young precum şi a numeroşilor nutriţionişti au concluzionat cu argumente solide că echilibrarea pH-ului în organism poate face minuni pentru sănătate. Dieta alcalină are efecte excelente asupra întăririi muşchilor, a imunităţii şi ameliorează durerile ce apar odată cu înaintarea în vârstă (ex. durerea de spate). 

 

Ulterior teoria nutriţionistului Young a fost redată în zeci de cărţi ceea ce urmau să devină rapid best-seller-uri. Cum se întâmplă de multe ori, teoriile medicului Robert Young nu sunt încă în mod unanim acceptate. Unii medici consideră că scoaterea completă din alimentaţie a alimentelor acide, adică a fructelor proaspete, a ciupercilor, cerealelor este o exagerare. Acesta este motivul pentru care dieta alcalină a fost de atunci adaptată astfel încât să cuprindă o plajă cât mai mare de alimente sănătoase. Dincolo de acest aspect însă, avem o certitudine: dieta alcalină a fost deja urmată de milioane de oameni din lume şi a dat rezultate excelente chiar şi în tratatea unor boli grave. 
 

 

Care sunt simptomele creşterii acidităţii în organism
 

simptome

 

Pe lângă o stare de lipsă de energie şi oboseală permanentă, o aciditate alarmant de crescută se poate depista prin următoarele simptome enumerate mai jos. Fiţi atenţi la aceste simptome, deoarece sunt printre primii prevestitori ai instalării unor boli grave, degenerative: 
- Migrene, alergii, constipaţie; 
- Nervozitate, irascibilitate, insomnie sau stare permanentă de somnolenţă, letargie mentală; 
- Creşterea excesivă a secreţiilor de mucus în organism: stomac, cavitatea nazală, sinusuri;
- Senzaţie de greutate, cu lipsa poftei de mâncare şi digestie îngreunată; 
- Pierderea strălucirii unghiilor, părului şi a pielii;
- Scăderea imunităţii, apariţia osteoporozei, a diabetului, cancerului.

 

 
Aciditatea şi bolile 

 


Majoritatea bolilor grave cauzate de un pH acid sunt provocate de o alimentaţie incorectă, care include un exces de carne şi grăsimi saturate. Când se distruge echilibrul, iar organismul începe să producă mai multă aciditate şi să stocheze mai multe deşeuri toxice, atunci încep să se manifieste diferite dureri şi afecţiuni. Nu trebuie să excludem însă şi componenta psihologică, de vreme ce bolile sunt afectate şi de latura emoţională: emoţiile negative precum furia sau tristeţea blochează organe ca ficatul sau intestinele, împiedicându-le să funcţioneze corect. Vitaminele şi mineralele nu mai sunt absorbite corect în organism. Bacteriile benefice din intestinul subţire pierd capacitatea de a ajuta la digestie. Ţesutul conjunctiv se deteriorează şi nu mai realizează corect funcţiile relaţionate cu sănătatea capilară, a pielii, a unghiilor. Se dereglează somnul. Apare o stare de oboseală generalizată şi o lipsă de energie. Apar carenţele nutriţionale, iar în acest context, tumorile pot creşte mai repede, apare artrita reumatoidă, fibromialgia, sindromul de oboseală cronică, osteoporoza, diabetul, lupus, tuberculoza, hipertensiunea arterială, colesterol mărit, bolile cardiace, cancerul.
 

 

Aciditatea poate cauza cancer?
 

Potrivit doctorului Otto Heinrich Warburg (1883-1970), premiat cu Nobel pentru descoperirea cauzelor apariţiei cancerului şi prevenirea acestuia, cancerul apare pe fond de alimentaţie antifiziologică. Aceasta înseamnă un mediu de aciditate în organism, combinat cu stil de viaţă sedentar. Otto Heinrich Warburg a afirmat: “Lipsa de oxigen şi aciditatea sunt două feţe ale aceleiaşi monezi: dacă o aveţi pe una, o aveţi şi pe cealaltă. Substanţele acide resping oxigenul, în timp ce substanţele alcaline îl atrag. Privarea unei celule de 35% din oxigenul sau timp de 48 ore o poate transforma în celulă canceroasă.

celule canceroase


Doctorul Warburg a descoperit că celulele canceroase sunt anaerobe (nu respiră oxigen) şi nu supravieţuiesc în prezenţa nivelelor ridicate de oxigen. Alcalinizarea este VITALĂ în lupta împotriva cancerului! 

 

Metode şi sfaturi cheie pentru alcalinizare:
 

 

Alcalinizare prin sport:
 

Exerciţiul fizic, atât de ignorat de mulţi din cauza unui stil sedentar impus de epoca modernă, ajută la oxigenarea întregului organism, precum şi la eliminarea, prin transpiraţie, a toxinelor. Pe termen lung, exerciţiul fizic are efecte excelente asupra întregului organism, prin întărirea sistemului cardiovascular, a oaselor, articulaţiilor. Prin sport putem ţine echilibrat nivelul trigliceridelor din sânge şi nivelul de insulină. 
 

Doctorul Albert Kruger menţionează şi efectul benefic al ionilor negativi din mediile din natură curate şi oxigenate, în special unde sunt cascade sau izvoare, unde apa se află într-o continuă mişcare. Proporţia ionilor din aer este de 2.000 ioni negativi faţă de 1.000 ioni pozitivi pe cm3. S-a constatat că acest raport este cel mai benefic pentru fiinţă umană. Doctorul Albert Kruger a descoperit că ionii negativi măresc rată vitezei de oxidare a serotoninei din sânge, reduc anxietatea măresc apetitul, pofta de viaţă. În oraşele atât de poluate, se crează un mediu extrem de nociv, cu ioni pozitivi. Acest mediu nociv favorizează starea de aciditate a organismului.
 

Alcalinizare prin gândire pozitivă: 
 

Alcalinitatea în organism nu se poate instala pe un fond emoţional dezechilibrat. Mens sana în corpore sano - Minte sănătoasă în corp sănătos, aceasta este noua deviză cu care trebuie începem fiecare zi! 
Conform unor studii recente în psihologie, emoţiile negative pot să provoace chiar mai multă aciditate decât ceea ce mâncăm. Stresul epocii moderne generează aciditate. E timpul să rezolvăm conflictele interioare, precum frica, m
ânia, gelozia sau lipsa încrederii în sine, pentru că starea generală să fie de echilibru, optimism şi energie. Dacă lăsăm optimismul să fie starea noastră permanentă, organismul nu va mai fi lipsit de energie din cauza emoţiilor negative. Dieta alcalină e mai complexă, ea nu se reduce la respectarea unor reguli în ceea ce priveşte alimentaţia, unii ar putea afirma că este chiar un stil de viaţă. Modul de a gândi, atitudinea, comportamentul, toate acestea trebuie canalizate înspre echilibru generalizat. 
 

Alcalinizare prin dietă: 
 

Consumul de alimente acide dă o stare de greutate sau arsuri la stomac, migrene, nervozitate şi în timp nu e exclus să ducă la apariţia unor boli degenerative. 
 

Doctorul Robert Morse clasifică alimentele în două mari clase: alimente care produc reacţii acide în organism şi alimente care produc reacţii alcaline.

Acest fapt nu este neapărat legat de pH-ul alimentului în sine. Alcalinitatea este cel mai mare agent de detoxificare a organismului, astfel că alimentele care produc alcalinitate vor detoxifica organismul. Cu cât un aliment determină o alcalinitate mai ridicată, cu atât detoxificarea este mai profundă. Fructele sunt un exemplu de alimente de alcalinizare. Elementele componente alcaline ale fructelor sunt utilizate şi pentru a hrăni organismul. 
Vegetalele cu frunze verzi sunt recunoscute ca fiind cele mai alcalinizante pentru corp. Frunzele verzi sunt cea mai bună sursă de minerale alcaline, acestea având un conţinut ridicat de fibre vegetale.

suc iarba de grau


Pentru combaterea acidităţii, organismul începe să utilizeze din resurse precum steroizi, electroliţi, apă, lipide (colesterol). Apoi începe deshidratarea la nivel intracelular şi extracelular. Singura soluţie rămâne consumarea de alimente care crează alcalinitate: fructe şi legume sub formă de suc sau în stare crudă. Dieta ar trebui să conţină în proporţie de cel puţin 80-90% alimente care produc alcalinizare.
 

Zece sfaturi preţioase pentru o dietă alcalină ca la carte:

  1. Bea un suc verde în fiecare zi (sucuri naturale din frunze).
  2. În fiecare dimineaţă consumă zeama de la jumătate de lămâie într-un pahar cu apă caldă. Citricele par acide dar sunt de fapt foarte alcaline. 
  3. Evită zahărul alb!
  4. Bea apă purificată sau şi mai bine, apă proaspătă de izvor. Filtrele pentru alcalinizarea apei sunt folosite cu eficienţă de către adepţii acestei diete. 
  5. Foloseşte agenţi de curăţare naturali, precum oţetul din mere. 
  6. Alege produse de baie şi corp naturale: şampon, creme, loţiuni de corp. Renunţă la cele comerciale, ale căror chimicale vor cauza aciditate organismului. 
  7. Include în dietă pulberi de iarbă, kelp, chlorella, spirulină, iarbă de grâu, etc. 
  8. Amestecă o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă şi bea zilnic. Încearcă, aceasta ar putea fi cea mai uşoară şi eficientă cale de a-ţi regla alcalinitatea
  9. Mestecă bine fiecare îmbucătură, mănâncă în linişte şi nu în grabă. 
  10. Desertul la finalul mesei este cea mai mare greşeală. Nu va putea fi digerat după doza sănătoasă de carbohidraţi şi proteine ingerată, şi se va transforma în alcool fermentat, oţet şi acizi acetici.

 

Mediu alcalin cu fructe: mere, caise, banane, fructe cu boabe mici, cireşe, nucă de cocos proaspătă, curmale, smochine, grepfruit, struguri, guava, lămâi coapte, lămâi verzi, mango, pepene – toate soiurile, nectarine, portocale, papaya, pere, piersici, ananas proaspăt, rodii, stafide, căpşuni, mandarine, fructul pasiunii, zmeură, kiwi, merişor. 
 

Mediu alcalin cu legume: lucernă, anghinare, sparanghel, avocado, muguri de bambus, fasole lima, sfeclă, gogoşari, broccoli, varză de Bruxelles, varză roşie şi albă, morcovi, ţelină, conopidă, castane comestibile, cicoare, arpagic, porumb dulce, castravete, păpădie, mărar, ştevie verde, vinete, frunze de cicoare, usturoi, hrean, gulie, praz, lăptuci, salată verde, salată chinezească, bame, măsline, ceapă, pătrunjel, păstârnac, mazăre, dovlecei, ridichi, varză acră, spanac, germeni de cereale, dovlecel, cartof dulce, roşii, creson, cartof alb, rucola, ardei gras, mazăre verde, ciuperci. 


Alte alimente care formează mediu alcalin sunt: cidru de mere, oţet, lapte bătut, zer crud, alge comestibile, mei, quinoa, soia, hrişcă, lapte crud, migdale, miso, ulei de măsline, uleiuri comestibile presate la rece, condimente naturale, vin organic, iaurt din lapte crud, măsline, apă pură, ceai de plante medicinale, lapte de migdale, ceai verde.
 

 

Pentru a ştii mai exact cum acţionează fiecare aliment în parte, îţi prezentăm tabelul PRAL. 
 

Tabelul alimentelor cu indicele PRAL 
 

Indicele PRAL conţine informaţii utile referitor la modul în care alimentele sunt metabolizate, alcaline sau acide, în timpul digestiei. Trebuie să fim atenţi la principiile de combinare a alimentelor. Nu înseamnă că dacă începem să mâncăm simultan două fructe, de pildă o banană şi o portocală, acestea nu vor genera un mediu acid. Acest rezultat este datorat combinaţiei în sine: între fructe acide care au mult zahăr şi care se digeră în aproximativ o oră, cu fructe dulci alcaline (exemplu banană), care se digeră în aproximativ 3 ore. Zahărul din fructele acide este reţinut în organism până la 2-3 ore; acesta fermentează şi produce toxine pentru că nu au avut alocat suficient timp pentru digestie. Combinaţiile incorecte între diverse fructe pot duce la indigestii. 
Dacă vă întrebaţi de ce nu dă rezultate dieta alcalină, aruncaţi o privire la tabelul de mai jos.

Tabelul include o listă de 114 alimente şi scorul PRAL al fiecăreia. 
 

Un scor PRAL NEGATIV înseamnă că alimentul este alcalin. 
Un scor PRAL POZITIV înseamnă că alimentul este acid. 
Un scor PRAL NEUTRU înseamnă că alimentul este neutru.

AlimenteScor PRAL
Carne şi derivate din carne 9.5
Carne de vită macră7.8
Pui8.7
Conserve de carne13.2
Cârnăciori6.7
Mezeluri din ficat10.6
Şuncă, parizer10.2
Carne de porc macră7.9
Grătar8.8
Salam11.6
Carne de curcan9.9
File de mânzat 9
Carne de peste7.9
File de cod7.1
Haddock6.8
Păstrăv10.8
Lactate şi ouă  
Lapte1
Brânză slabă8
Brânză grasă23.6
Lapte bătut0.5
Caşcaval26.4
Brânză Cottage 8.7
Smântână 1.2
Ou întreg8.2
Albuş de ou1.1
Gălbenuş de ou23.4
Caş19.2
Îngheţată 0.6
Lapte neprocesat1.1
Lapte pasteurizat0.7
Parmezan34.2
Brânză procesată28.7
Iaurt cu fructe1.2
Iaurt cu fructe slab1.5
Zahăr şi dulciuri 4.3
Ciocolată cu lapte2.4
Miere-0.3
Tort3.7
Marmeladă-1.5
Zahăr alb-0.1
Legume-2.8
Sparanghel (asparagus)-0.4
Broccoli-1.2
Morcovi-4.9
Conopidă-4
Salata-5.2
Andive-2
Castravete-0.8
Vinete-3.4
Praz-1.8
Salata verde-2.5
Ciuperci-1.4
Ceapă-1.5
Ardei-1.4
Cartofi-4
Ridiche-3
Spanac-14
Suc de roşii-2.8
Roşii-3.1
Dovlecel-2.6
Fructe, nuci şi sucuri -3.1
Suc de mere-2.2
Mere-2.2
Caise-4.8
Banane-5.5
Coacăze negre-6.5
Cireşe-3.6
Suc de struguri-1
Alune de pădure-2.8
Kiwi-4.1
Suc de lămâie-2.5
Suc de portocale-2.9
Portocale-2.7
Piersici-2.4
Alune8.3
Pere-2.9
Ananas-2.7
Struguri-21
Căpşuni-2.2
Nuci6.8
Pepene verde-1.9
Produse făinoase 
Pâine3.5
Făină7
Tăieţei, paste 6.7
Pâine din porumb şi secară4
Pâine din secară4.1
Pâine cu mix de cereale şi grâu3.8
Pâine din făină 1.8
Fulgi de porumb6
Biscuiţi din secară3.3
Tăieţei cu ou6.4
Ovăz10.7
Orez maro12.5
Orez alb1.7
Făină de secară5.9
Spaghete albe6.5
Spaghete din cereale integrale7.3
Făina de grâu   8.2
Legume 1.2
Fasole verde-3.1
Linte3.5
Mazăre1.2
Grasimi si uleiuri 0
Unt0.6
Margarină-0.5
Ulei de măsline 0
Ulei de floarea soarelui0
Băuturi  
Băuturi alcaline concentrate-1.7
Băuturi alcaline slabe 0
Bere la draft-0.2
Bere blondă0.9
Bere neagră-0.1
Coca-Cola0.4
Cacao-0.4
Cafea-1.4
Apă minerală-1.8
Vin roşu-2.4
Ceai-0.3
Vin alb     -1.2

 

*Acest tabel este adaptat după studiul Remer şi Manz. Fiecare scor PRAL măsoară porţia de 100 grame.
 

Fie că veţi urma dieta alcalină sau doar vă documentaţi, ţineţi minte că organismul uman are o capacitate extraordinară de a-şi restabili pH-ul.

 

În încheiere, vă arătăm beneficiile dietei alcaline, aşa cum au fost demonstrate de un studiu publicat în Journal of Environmental and Public Health:

  • Fructele şi legumele recomandate în dieta alcalină reglează raportul potasiu/sodiu din corp, îmbunătăţind sistemul osos. Acest lucru se datorează faptului că excesul de sodiu din dietă duce la hipertensiune şi osteoporoză, iar potasiul temperează efectele sodiului. De asemenea, excesul de proteine din dietă poate duce la pierderea densităţii osoase dacă nu este compensat printr-un consum de alimente alcaline. 
  • Dieta alcalină ajută la menţinerea masei musculare la bărbaţii şi femeile în vârstă.   
  • Un mediu alcalin ajută la mărirea nivelului hormonului de creştere, atât la copii, cât şi la femeile  în postmenopauză. Acest lucru are multiple beneficii, de la îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare până la îmbunătăţirea memoriei şi cogniţiei. 
  • Nivelul de magneziu intracelular creşte, ajutând la funcţionarea multor sisteme enzimatice şi la activarea vitaminei D. 
  • Există mărturii ale bolnavilor de cancer care au beneficiat de pe urma acestei diete, creând un mediu neprietenos pentru celulele canceroase, un mediu alcalin.

 

Găsiţi aici produse recomandate în dieta alcalină.

 

Cititi si alte articole de blog Napofarm.ro. Click aici.

 


Surse:
http://www.webmd.com/diet/a-z/alkaline-diets
https://en.wikipedia.org/wiki/Alkaline_diet
https://www.yahoo.com/health/kelly-ripa-says-alkaline-diet-changed-her-life-120200203883.html
http://www.thebestofrawfood.com/alkaline-foods.html
http://kriscarr.com/blog/5-easy-steps-to-an-alkaline-diet/
http://www.bodyandsoul.com.au/health/celebrity+profiles/why+elle+macpherson+loves+the+alkaline+diet,31865
http://www.buzzfeed.com/petradimovski/the-alkaline-diet-a-diet-which-makes-sense-18len

        napofarm.ro logo