Cred că ai văzut și tu interesul crescut pentru dietele ketogenice, fie în anturajul tău, fie pe rețelele de socializare care abundă în programe de slăbit sau produse care sprijină dieta ketogenică.
Să aflăm mai multe de la terapeutul nutrițional Jackie Newson, care ne explică modul în care MCT este o sursă eficientă de “combustibil”, utilizat cu ușurință de celulele creierului și ale corpului, atunci când nivelurile de zahăr se epuizează.
Atenție, nu confunda uleiul de cocos cu MCT! Uleiul de cocos și MCT diferă destul de mult. Spre exemplu, uleiul de cocos este uleiul presat la rece extras din nucile de cocos proaspete și conține trigliceride cu lanț lung (LCT), pe care corpul le stochează sub formă de grăsime, alături de trigliceride cu lanț mediu (MCT) și cantități mici de omega 6 și omega 9.
Pe de altă parte, uleiul MCT este obținut prin extragerea trigliceridelor din uleiul de cocos. Aceste grăsimi sunt unice, deoarece arderea lor oferă mai multă energie, ceea ce le face ideale pentru a susține diferitele strategii de pierdere în greutate.
Știai că există și pudră MCT, nu doar ulei?
Dietele Keto și rezultatele ei.
Există patru tipuri de MCT - C6, C8, C10 și C12 - toate prezente în mod natural în uleiul de cocos. C8 este cel mai eficient combustibil pentru arderea grăsimilor, astfel că, de regulă se alege un produs MCT îmbogățit cu C8 suplimentar.
În mod normal, grăsimile consumate suportă un proces lung de digestie până să fie absorbite și apoi transportate prin sistemul limfatic pentru a intra în sânge. Grăsimile MCT ocolesc digestia, sunt absorbite cu ușurință direct în fluxul sanguin, ajung rapid la ficat și transformate în cetone pentru energie.
Pudra MCT este potrivită pentru:
• Diete paleo și ketogenice;
• Strategii de post intermitent;
• Diete sărace în carbohidrați și bogate în grăsimi (LCHF);
• Sportivi ce practică sporturi de anduranță;
• Stiluri de viață ocupate și solicitante.
MCT, obținut din nuci de cocos
Sursele alimentare din care se obține MCT-ul includ uleiul de cocos, uleiul de miez de palmier, laptele de vacă, laptele de capră, untul și untul ghee. Optează pentru MCT provenit din nuci de cocos și extras fără utilizarea solvenților, și evită-l pe cel din ulei de palmier, pentru binele ecosistemului.
Unele pudre MCT sunt amestecate cu ghee organic și unt de la turmele hrănite cu iarbă, adaosuri perfecte pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și bogată în grăsimi, care ajută la creșterea naturală a factorului de combustibil keto.
Pulbere MCT vs ulei
Există multe beneficii în utilizarea unei pulberi MCT față de un ulei MCT. Unii oameni experimentează un disconfort digestiv atunci când folosesc un ulei MCT, mai ales în dozele mari, ceea ce este mai puțin probabil să se întâmple când vine vorba de pulberea de MCT, care furnizează compusul în sistemul digestiv într-un mod mult mai blând.
Pudra MCT se dizolvă complet și creează o senzație delicioasă, cremoasă, fără efecte secundare.
Microbiomul intestinal
Un dezavantaj al unei diete sărace în carbohidrați, bogată în grăsimi sau ketogenă este încetinirea tranzitului intestinal. Modificările microbiomului intestinal pot apărea din cauza consumului a tot mai puține fibre apărute odată cu reducerea consumului de fructe, legume cu amidon, cereale integrale și leguminoase.
Unele pulberi de MCT conțin, de asemenea, Bacillus coagulans și spori de microbiom Bacillus subtilis, care pot supraviețui mediului stomacal dezechilibrat. Studiile arată că menținerea echilibrului stomacal cu bacterii intestinale sănătoase poate sprijini pierderea în greutate.
Mai multe amănunte despre pudra MCT și ce trebuie să știi
Cetonele susțin sănătatea și metabolismul în mai multe moduri decât simpla ardere a grăsimilor. Cetonele oferă o sursă de combustibil celulelor creierului, eliminând ceața mentală și susținând concentrarea și performanța intelectuala.
Combaterea inflamației
Obezitatea, diabetul de tip 2, demența și multe alte boli cronice moderne sunt strâns legate de creșterea în greutate, inflamație, rezistența la insulină și sindrom metabolic. Studiile arată că dietele bogate în grăsimi, sărace în carbohidrați, în zahăr și strategiile de post intermitent pot ajuta la abordarea multor dezechilibre fiziologice și factori de risc asociați cu aceste afecțiuni inflamatorii.
Succesul acestor protocoale de sănătate se bazează pe principiul arderii grăsimilor stocate printr-un proces cunoscut sub numele de cetoză. Grăsimile MCT joacă un rol cheie în a ajuta organismul să treacă eficient în cetoză.
Pulberea și mitocondriile
Mitocondriile sunt componente specializate prezente în toate celulele și sarcina lor principală este de a produce energie din zahăr, sau atunci când zahărul se epuizează, din grăsimi.
Transportul rapid al MCT asigură o creștere a energiei celulare care ajută organismul să treacă eficient de la arderea zahărului pentru combustibil, la arderea grăsimilor pentru energie - cunoscută sub numele de cetoză - un instrument puternic pentru gestionarea greutății.
Iată și de ce sportivii, culturiștii și pasionații de fitness aleg pudra MCT:
• Grăsimile MCT sunt absorbite rapid.
• Cetonele furnizează energie celulelor musculare.
• Pudra se dizolvă cu ușurință în smoothie-urile de dinainte sau după antrenament.
Cum îți găsești regimul alimentar care ți se potrivește?
Multe dintre dietele restrictive și protocoalele de post intermitent vin la pachet cu o serie de provocări, cum ar fi foamea, pofta de zahăr și oboseala, pe măsură ce corpul se adaptează.
Când aceste provocări continuă să devină o problemă, atunci motivația scade, la fel și progresul scade și s-ar putea să vrei să renunți la noua dietă.
MCT ajută la susținerea cetozei atunci când este consumat împreună cu o dietă bogată în grăsimi și foarte săracă în carbohidrați. Când organismul este în cetoză, nivelul zahărului din sânge și al insulinei tind să se mențină în limite normale, eliminând pofta de zahăr, schimbările de dispoziție, ceața mentală, oboseala și scăderile de energie.
MCT și starea de sațietate
Cercetările arată că MCT poate influența secreția de hormoni responsabilă de reglarea apetitului, ducând la reducerea aportului exagerat de alimente și la îmbunătățirea controlului greutății.
Dietele speciale și regimul ketogenic
De departe, cel mai mare interes pentru dietele intermitente și ketogenice vine din partea celor care caută o modalitate diferită de a pierde în greutate.
Ai auzit de “miracolul” postului intermitent? Postul intermitent, dietele ketogenice și LCHF nu sunt noi apărute, ele există de secole și imită tiparele de alimentație ale strămoșilor noștri care se bucurau de alimente vânate sau culese, urmate apoi de perioade limitate, în care erau constrânși să reducă ce mâncau.
Postul intermitent
Există o mulțime de stiluri de post intermitent care te obișnuiesc cu stilul de viață de post și de sărbătoare. Implică consumul zilnic de calorii într-un interval de timp stabilit (în mod normal, în jur de 6-8 ore) și apoi doar consum de apă, ceai negru, cafea sau ceaiuri din plante pentru a încuraja arderea grăsimilor.
Pudra MCT în ceaiul sau cafeaua de dimineață te va ajuta cu ultimele ore de post.
Ce presupune o dietă ketogenă?
Într-o dietă ketogenă, carbohidrații zilnici sunt reduși până la 30 g pe zi, aproximativ 5% din caloriile zilnice, prin eliminarea alimentelor cu zahăr, a legumelor cu amidon, a carbohidraților rafinați și a cerealelor.
Cel puțin 75% din calorii ar trebui să provină din grăsimi, iar MCT-ul oferă o modalitate ușoară de grăsime care alimentează ketoza. Untul, brânza, uleiul de măsline, nucile, semințele, unturile de nuci, ouăle, peștele gras și uleiurile presate la rece ar trebui să se regăsească în continuare pe lista de cumpărături.
Planificată atent, dieta ketogenă este un mod extrem de nutritiv de a mânca, bazat pe alimente neprocesate, pește, carne, lactate și o mulțime de legume fără amidon.
Cele mai bune rezultate în 20 de zile:
Cercetările recente sugerează că dieta keto are cea mai mare eficiență pe perioade scurte de aproximativ 20 de zile. O perioadă de întreținere de șase luni care implică respectarea unei diete mediteraneene ca o succesiune a regimului ketogenic poate garanta succesul unei diete echilibrate pe termen lung.
Beneficiile cetonei pentru sănătate:
• metabolism mai eficient;
• reducerea depozitelor de grăsime;
• un management mai bun al insulinei;
• echilibru stabil al glicemiei;
• senzație de sațietate rapidă;
• calitate bună a somnului;
• un management bun al inflamației.
Cum să utilizezi pudra MCT
Pudra MCT este un ingredient incredibil de versatil care se dizolvă ușor în băuturi calde, smoothie-uri, supe și gustări keto. De departe, modul cel mai popular de a folosi pulberea MCT este în rețeta ta preferată de cafea.
Pudra MCT poate fi amestecată cu ușurință într-o varietate de alimente și băuturi. Adaugă de fiecare dată o textură cremoasă smoothie-urilor și supelor și poate fi amestecat în iaurt sau chiar într-o maioneză keto sau într-un dressing.
Pudra MCT se poate coace, deoarece grăsimile pe care le conține sunt stabile până la 150C, iar pentru rețetele cu temperatură joasă, cum ar fi keto brownies și pâine keto, pudra MCT este un ingredient delicios și versatil de utilizat.
MCT se poate utiliza pe tot parcursul zilei
Deși celor mai mulți oameni le place să înceapă ziua cu MCT, ea poate fi adăugată și la un smoothie sau o ceașcă de ceai de după-amiază pentru a calma senzația de foame, astfel încât să combați gustările nesănătoase între mese.
Există efecte secundare la administrarea MCT?
Unii oameni experimentează disconfort digestiv atunci când iau pentru prima dată un ulei MCT, mai ales în doze mari. Cu toate acestea, pulberile MCT furnizează grăsimi MCT în sistemul digestiv într-un mod mult mai blând, astfel încât efectele secundare sunt mai puțin probabil să apară. Dacă apare disconfort abdominal, crampe, gaze, balonare și diaree, atunci ia o pauză de câteva zile pentru a permite digestiei să se stabilească și apoi reintrodu pudra într-o doză mult mai mică, doar 1 linguriță pe zi, crescând treptat până la 2 linguri timp de câteva săptămâni.
DISCLAIMER
Un stil de viață armonios este asigurat de echilibru alimentar, chiar cu mici plăceri culinare, și, foarte important, fără sentimente de vinovăție în cazul unor “derapaje”. Promovarea stării de sănătate fizică prin activități sportive regulate, a sănătății mintale prin practicarea unor tehnici de relaxare ca meditația sau yoga și gestionarea stresului sunt aspecte care contribuie la menținerea unei stări de bine. Dieta singură nu îndeplinește acest rol.
Acest articol nu are menirea să trateze, diagnosticheze sau să ofere soluții unilaterale pentru cineva. Pentru un plan alimentar personalizat vă indicăm să consultați un dietetician. De asemenea, dacă, în prezent, relația cu mâncarea este una mai dificila, vă îndemnăm să apelați la ajutorul unui specialist.
Nu uitați: Corpul nostru are nevoie de mâncare, în fiecare zi. Să alegem înțelept pentru a ne putea bucura de micile plăceri ale vieții.
Sursă articol
https://www.abundanceandhealth.co.uk/en/blog/post/1603-everything-you-need-to-know-about-mct-powder
Surse fotografii
Photo by Ivan Samkov from Pexels
Photo by Cup of Couple from Pexels
Photo by alleksana from Pexels
Photo by ready made from Pexels
Lasă un comentariu