Ce sunt antioxidanții și cum funcționează?

 

Cu toții am auzit că vitamina C este un foarte bun antioxidant, ca de altfel și vitamina E, reseveratrolul, quercetina, acidul alfa lipoic, glutathionul, etc. Dar ce sunt de fapt antioxidanții? Ce rol au și cum funcționează ei?

structura atomului

 

Fiecare atom din univers este înconjurat de unul sau mai mulți electroni - particule încărcate electric care orbitează nucleul atomului ca planetele în jurul soarelui. Fără excepție, orice proces care necesită sau produce energie depinde de fluxul de electroni. Indiferent dacă dau, iau sau împart electroni, toate reacțiile electrice, magnetice și chimice cunoscute de om necesită o mișcare, un flux de electroni. Fără un flux adecvat de electroni, corpul va suferi daune la nivel celular. De fapt, starea de sănătate pentru toate organismele vii este determinată de fluxul total de electroni. În același mod în care benzina pune în mișcare o mașină, electronii pun în mișcare celula. Orice lucru care împiedică fluxul de electroni în organism sau îi fură din celule și țesuturi va afecta negativ sănătatea. Orice îmbunătățește fluxul prin donarea de electroni îmbunătățește sănătatea.

 

Iată o modalitate simplă și totuși exactă de a vedea dinamica vieții și a sănătății:

Flux de electroni bun = sănătate, energie, durată lungă de viață

Flux de electroni slab = predispoziție către boli, nivel scăzut de energie

Flux de electroni absent = moarte

 

Înțelegerea termenilor "oxidat" și "redus"

 

procesul redox

 

Oricine a văzut pe fier sau oțel rugină, a văzut rezultatele oxidării. Deoarece este cel mai cunoscut exemplu de oxidare și oxigenul este de fapt vinovatul de rugină, oamenii de știință continuă să utilizeze termenul "oxidat" pentru a descrie un proces molecular care nu implică întotdeauna oxigen.

Electronii sunt particule mici, încărcate negativ care orbitează nucleul atomilor. Fiecare atom are de asemenea un nucleu care conține protoni încărcați pozitiv și neutroni încărcați neutru. Când numărul de protoni și electroni dintr-o moleculă este egal, sarcina electrică netă este zero și molecula este într-o stare stabilă. Atunci când o moleculă are mai puțini electroni decât protoni, încărcarea netă este pozitivă. O moleculă în această stare se spune că este "oxidată".

 

 În grade diferite, moleculele oxidate sunt instabile și caută electroni suficienți pentru a deveni neutre din punct de vedere electric. Moleculele oxidate care caută electroni sunt denumite: prooxidanți, radicali liberi sau oxiradicali. Când o moleculă oxidată găsește electronii pe care îi caută să obțină neutralitate, ea trece dintr-o sarcină pozitivă la o sarcina neutră și se numește "redusă". Substanțe cum ar fi vitamina C, vitamina E, acidul alfa lipoic și SOD, în stare oxidată (electroni lipsă) nu mai funcționează ca antioxidanți. Numai atunci când sunt reduse (conțin electronii necesari) pot funcționa eficient ca antioxidanți.

 

Mai pe scurt, când un antioxidant își păstrează toți electronii, este în stare redusă.

Când electronii disponibili au fost epuizați, se află în starea lor oxidată.

 

Ce este un prooxidant?

 

Un oxidant sau pro-oxidant este orice substanță care încearcă să scoată electronii de la o altă substanță. Atunci când sunt pierduți suficienți electroni fără înlocuire promptă, acest proces de oxidare are drept rezultat deteriorarea celulară și, în cele din urmă, a țesuturilor. Deși o cantitate foarte limitată de oxidare este o parte necesară și normală a metabolismului celular, un exces de oxidare este întotdeauna dăunător, va predispune întotdeauna la boală și va accelera întotdeauna procesul de îmbătrânire.

 

Practic fiecare substanță care întră în organism prin respirație, absorbție sau ingestie va fi în cele din urmă defalcată sau digerată în componente care sunt antioxidante sau prooxidante. Cu alte cuvinte, tot ce intră în organism va da în cele din urmă sau va lua electronii la nivel celular și subcelular.

 

Cum funcționează un antioxidant

 

Prin urmare, o substanță antioxidantă este orice substanță care inhibă sau împiedică deteriorarea oxidativă prin furnizarea de electroni înapoi la substanța care a fost oxidată (reparația) sau prin furnizarea de electroni direct substanței oxidante înainte de a avea ocazia să ia sau să cedeze electroni de la substanță țintă (prevenire). Un antioxidant "tratează" oxidarea și radicalii săi liberi prin neutralizarea acestora cu o infuzie de electroni. Atunci când antioxidanții nu pot fi furnizați prompt și într-o cantitate suficient de mare, deteriorarea oxidativă va avea ca rezultat celulele și țesuturile epuizate cu electroni, eventual conducând la o boală recunoscută clinic sau la o stare toxică. În schimb, atunci când există o cantitate adecvată de antioxidanți prezenți în timpul oxidării, electronii pot fi returnați suficient de repede și într-o cantitate suficientă, astfel încât să nu rezulte o deteriorare semnificativă.

 

Celulele corpului folosesc literalmente electronii drept combustibil. Calitatea “nutritiv” sau “toxic” este dată de viteza cu care ceva ce a fost ingerat epuizează celulele sau țesuturile de electroni.

 

Electronii și sănătatea

 

Toate bolile și toxinele / otrăvurile provoacă boală și moarte prin activitatea lor de furt de electroni. Varietatea mare de simptome în diferite afecțiuni este determinată în primul rând de predispoziția genetică a pacientului și / sau de natura chimică a substanțelor toxice, oxidante implicate.

 

Aplicarea acestei teorii printr-o “infuzie”generoasă de electroni prin terapia antioxidantă sau o minimizare a oxidării continue este capabilă să producă cel puțin o îmbunătățire simptomatică. Acest lucru este adevărat chiar dacă procesul bolii este prea avansat pentru a obține o inversare semnificativă. Dacă un astfel de concept pare prea simplu pentru a fi adevărat, amintiți-vă că majoritatea legilor semnificative ale naturii sunt într-adevăr foarte simple.

 

Dovezile sprijină acum o altă lege a naturii: ELECTRONII SUNT LITERALMENTE COMBUSTIBILUL VIEȚII.

Indiferent de ce mâncare sau suplimente înghițim, atâta timp cât au valoare nutrițională și nu sunt toxice, în cele din urmă ele vor furniza electroni celulelor. Este un adevăr faptul că un flux sănătos de electroni este esențial pentru a ne metine starea de sănătate și a evita diferite afecțiuni

 

balanta redox

 

Fluxul sănătos de electroni este susținut printr-o alimentație echilibrată, hrană vie, bogată în nutrienți, fructe și legume, germeni și vlăstari proaspeți, alimente curate, neprocesate sau suplimente atunci când este nevoie să corectăm anumite carențe: vitamina C, E, Acid alfa-lipoic, glutathione, SOD.  Aceștia lucrează în sinergie pentru a se menține unii pe alții în formă redusă. A menține un antioxidant în starea redusă înseamnă de fapt să îi restabilești rezervele de electroni după ce a avut loc procesul de oxidare ( s-au pierdut electroni).În acest fel antioxidanțîi se reîncarcă unii pe alții pentru a face față stresului oxidativ de la nivel celular, acționând ca o adevărată echipa. Glutathionul este atât de eficient în a "reîncărca" alți antioxidanți, cum ar fi vitamina C, vitamina E, acidul alfa-lipoic și dismutaza de oxid de sodiu (SOD), incât funcționează că o baterie externă. 

 

Citeste si.. Glutathionul. Mai mult decat un antioxidant