Despre turmeric (curcumin), substanţa activă din planta Curcuma Longa, s-au scris nenumărate articole evidenţiindu-se efectele pozitive asupra organismului uman. Curcuminul este una dintre cele mai studiate plante medicinale din lume, alături de usturoi, ghimbir, scorţişoară, ginseng şi silimarină.
Fără a avea pretenţia de a acoperi toate avantajele utilizării acestei plante minune, veţi găsi mai jos informaţii valoroase despre beneficiile utilizării curcuminului ca supliment, diverse forme de prezentare, întrebuinţări, substanţe care îi potenţează proprietăţile. Informaţiile au fost culese din studii clinice efectuate de-a lungul anilor. În toate aceste studii curcuminul şi-a demonstrat potenţialul terapeutic în cazul unui mare număr de boli. Comun la toate aceste studii a fost siguranţa, tolerabilitatea şi non- toxicitatea acestui polifenol, chiar şi la doze de până la 8 g pe zi.
 
curcumin spice
 

Vezi aici Turmeric Oral Spray absorbtie 2,8 ori mai buna.

 
Scurtă istorie:
  • Folosit din antichitate ca remediu natural în medicina tradiţională indiană şi chineză;
  • Folosit intens ca şi condiment în Asia, ingredient de bază al condimentului curry;
  • În Europa a fost întâi utilizat ca şi colorant alimentar;
  • 1748 - Utilizat cu scop terapeutic pentru prima dată ( Loeber CC. De curcumă officinarum. diss Inaug Halae. 1748);
  • 1815 - primele studii ştiinţifice - cercetătorii Vogel şi Pelletier de la Harvard College  (Vogel A, Pelletier J. Examen chimique de la racine de Curcuma. J Pharm. 1815;1:289–300.);
  • 1937 - Primul articol publicat cu privire la utilizarea curcuminului în tratarea bolilor (Oppenheimer A. Turmeric (curcumin) in biliary diseases. Lancet. 1937). Studiul s-a desfăşurat pe o durată de peste 3 ani şi a analizat evoluţia pacienţilor cu colectistita trataţi cu soluţie sodică cu curcumin. Din cei 67 pacienţi incluşi în studiu doar unul nu s-a vindecat complet de colecistită subacută sau cronică.
  • De atunci interesul pentru curcumin a crescut foarte mult fiind publicate peste 8600 de articole până în prezent. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=curcumin)
 
Principalele BENEFICII  ale utilizării CURCUMINULUI:
  • Anti-inflamator
  • Anti-coagulant
  • Anti-oxidant
  • Anti-depresiv
  • Anti-cancerigen
  • Controlul glicemiei – reducerea glicemiei, sensibilizarea receptorilor insulinici
  • Reglarea colesterolului
  • Tratamente gastro-intestinale
  • Hepato-protector
  • Anti-bacterian
 
Potenţialul terapeutic al Curcumin  a fost evidenţiat în STUDII privind:
 
Cancerul - în 1987 primul studiu asupra leziunilor canceroase externe a evidenţiat în cazul a 62 pacienţi că utilizarea curcuminului a condus la ameliorarea  simptomelor: reducerea dimensiunii leziunilor, reducerea mirosului, a mâncărimii şi a durerii;
 
Cancerul colorectal -  reducerea polipilor în cazul tratamentului asociat cu Quercetin
 
Cancerul pancreatic - al 4-lea cel mai frecvent tip de cancer la nivel global. Stresul oxidativ este considerat că fiind principala cauză a pancreatitei (care poate evolua înspre cancer). Utilizarea antioxidanţilor poate avea efect favorabil. Studiile au demonstat că în cazul pacienţilor care au folosit curcumin nivelul eritrocitelor a sczaut foarte mult, fără a se observa însă o amiliorarea a durerii.
 
Cancer mamar - al 2-lea cel mai frecvent tip de cancer la femei. Studiul a evidenţiat că tratamentul medicamentos e potenţat de utilizarea curcuminul în doză de 6g/zi, timp de 7 zile, o dată la 3 săptămâni
(Bayet-Robert M, Kwiatkowski F, Leheurteur M, Gachon F, Planchat E, Abrial C, et al. Phase I dose escalation trial of d. plus curcumin in patients with advanced and metastatic breast cancer. Cancer Biol Ther. 2010)
 
Cancer de prostată - cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţi. Studiul e evidenţiat efectul sinergic al isoflavonoidelor din soia şi curcumin în reducerea nivelului antigenului specific (PSA). 
(Tokiwa S, Sakamaki K, Nishio K, Isotani S, Muto S, et al. Combined inhibitory effects of soy isoflavones and curcumin on the production of prostate-specific antigen. Prostate. 2010)
 
Cancer pulmonar - studiul condus pe pacienţi fumători a evidenţiat faptul că utilizarea curcuminului ca supliment poate reduce riscul de cancer de plămâni în cazul fumătorilor; 
(Polasa K, Raghuram TC, Krishna TP, Krishnaswamy K. Effect of turmeric on urinary mutagens în smokers. Mutagenesis. 1992)
 
Depresie – studiu derulat pe pacienţi cu depresii majore, curcuminul a fost comparat cu antidepresivele de sintezăşi în ascociere cu antidepresivele pentru efect sinergic – s-a arătat că efectul curcumin este cel puţin la fel de eficient ca şi antidepresivele, dar este şi lipsit de efectele adverse asociate acestui tratament.
(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=efficacy+and+safety+of+curcumin+în+a+major+depressive+disorder)
 
Afecţiuni ale intestinului - studiu pilot a demonstrat eficienţa curcuminului în reducerea durerii şi a inflamtiilor.
(Holt PR, Katz S, Kirshoff R. Curcumin therapy in inflammatory bowel disease: a pilot study. Dig Dis Sci. 2005).
Un alt studiu a evidenţiat că asociat terapiei alopate, curcuminul conduce la o rată a recidivei de doar 4.3% faţă de 21% în cazul pacienţilor cărora li se administrează medicaţia alopată  şi placebo.
(Hanai H, Iida T, Takeuchi K, Watanabe F, Maruyama Y, Andoh A, et al. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006)
 
Artrita -  este o afecţiune care se dezvoltă ca urmare a inflamaţiei articulaţiilor. Deşi sunt raportate aproximativ 100 de tipuri de artrite, cele mai cunoscute 3 sunt: osteoartrita, artrita reumatoidă şi guta. Pentru tratarea acestora se recomandă schimbarea stilului de viaţă, exerciţii fizice şi medicaţie alopată, care are însă de multe ori efecte adverse.
Primul studiu s-a desfăşurat în 1980 pe un grup de tineri cu artrită reumatoidă. Studiul a evidenţiat toleranţa crescută a curcuminului, lipsa de efecte adverse, precum şi activitatea anti-inflamatorie notabilă: inflamatia  articulaţiilor redusă, rigiditate redusă, creşterea distanţei de deplasare.
(Deodhar SD, Sethi R, Srimal RC. Preliminary study on antirheumatic activity of curcumin (diferuloyl methane) Indian J Med Res. 1980).
Un studiu extins codus pe 100 de pacienţi cărora li s-a administrat pe o perioadă de 8 luni suplimente pe bază de curcumin a înregistrat rezultate uimitoare: mobilitatea a fost măsurată prin evaluarea distanţei de deplasare:  a crescut de la 76 m la 332 m, iar inflamaţia prin măsurarea CRP (Proteină C-reactivă) - a scăzut cu 58%. Totodată s-a înregistrat  o scădere semnificativă a complicaţiilor gastro-intestinale prin neutilizarea medicaţiei alopate.
(Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Pellegrini L, Ledda A, Grossi MG, et al. Efficacy and safety of Meriva(R), a curcumin-phosphatidylcholine complex, during extended administration în osteoarthritis patients. Altern Med Rev. 2010)
 
Uveita - una din cel mai des întâlnite cauze care duc la orbire. Uveita reprezintă inflamarea interiorului ochiului, afectând una sau mai multe din cele trei părţi ale ochiului care constituie uveea: irisul, corpul ciliar şi coroida. Un studiu efectuat pe 53 pacienţi a evidenţiat că utilizarea curcuminului are acealeaşi efecte ca tratamentul clasic cu cortico-steroizi, însă nu s-au înregistrat efecte adverse.
(Allegri P, Mastromarino A, Neri P. Management of chronic anterior uveitis relapses: efficacy of oral phospholipidic curcumin treatment. Long-term follow-up. Clin Ophthalmol. 2010)
 
Ulcer - un studiu extins pe 45 pacienţi care au suferit endoscopie sau care aveau gastrită a evidenţiat că administrarea a 300mg curcumin de 5 ori pe zi timp de 4 săptămâni a condus la dispariţia ulcerului la 12 pacienţi, după 8 săptămâni la 18 pacienţi iar după 12 săptămâni de tratament ulcerul a diparut la 19 pacienţi. Pentru restul pacienţilor s-a înregistrat o îmbunătăţire a simptomelor.
(Prucksunand C, Indrasukhsri B, Leethochawalit M, Hungspreugs K. Phase ÎI clinical trial on effect of the long turmeric (Curcumă longa Linn) on healing of peptic ulcer. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2001)
 
Helicobacter Pylori – un studiu efectuat pe 25 pacienţi diagnosticaţi cu Helicobacter Pylori a evidenţiat faptul că deşi administrarea curcuminului timp de 2 luni nu distruge bacteria, curcuminul contribuie major la ameliorarea simptomelor.
 
Vitilgo şi Psoriasis - terapia cu UVA şi UVB este potenţată în cazul administrării în paralele a suplimentelor  pe bază de curcumin.
 
Ateroscleroza - un studiu a evidenţiat că utilizarea curcuminului în cazul pacienţilor cu ateroscleroză are efect preventiv.
 
Diabet - studiile au evidenţiat că administrarea de curcumin în paralel cu insulină acţionează sinergic iar după reducerea dozelor de insulină, efectul hipoglicemiant al turmericului se menţine. Totuşi, după întreruperea administrării de curcumin, glicemia a crescut din nou. (Srinivasan M. Effect of curcumin on blood sugar as seen in a diabetic subject. Indian J Med Sci.1972).
Într-un alt studiu efectuat pe 250 persoane cu risc de diabet, administrarea de curcumin a evidenţiat efectul benefic al curcuminului în cazul pre-diabeticilor
(Huengsamarn S, Rattanamongkolgul S, Luechapudiporn R, Phisalaphong C, Jirawatnotai S. Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2012;)
 
Insuficienţa renală - în cazul pacienţilor cu insuficientă renală datorată diabetului, administrarea de curcumin ( 5gx 3/zi) poate atenua proteinuria şi TGF Beta. Nu s-au înregistrat efecte adverse, însă este nevoie de studii extinse pe perioade mai lungi de timp pentru a evidenţia dacă efectul curcuminului este trecător sau nu.
 
 
Biodispnibilitate
Curcuminul nu este metabolizat de către organismul uman decât în cantitate foarte mică. Substanţa activă este metabolizată de către organismul uman doar în combinaţie cu piperină (substanţa activsa din piper negru).
 
 
Forme de prezentare
Pulbere – ca şi condiment, obţinut prin fierberea, uscarea şi măcinarea radacinei de turmeric. Cantitatea de substanţă activă este foarte redusă,  prin urmare, dacă alegeţi să folosiţi cu scop terapeutic pulberea sau pudra de curcumin/turmeric vă recomandăm să îl combinaţi cu piperul negru, în cantitate de până la 3 linguriţe pe zi.
Capsule - important în cazul capsulelor este concentraţia de substanţă activă: curcuminoide. Cu cât mai mare, cu atât mai bine.  A nu se omite faptul că absorbţia curcuminoidelor se face în asociere cu piperul negru / piperina.
 
 
Vezi aici toate produsele noastre ce au in compozitie curcumin.
 
Surse: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=curcumin
 
Aţi folosit turmeric în scop terapeutic ?
Ajutaţi şi alte persoane: scrieţi mai jos la secţiunea Comentarii experienţa Dumneavoastră în utilizarea de turmeric: cum v-aţi simţit, ce beneficii aţi observat, care preparat  îl folosiţi.
Mulţumim.
 
 
napofarm logo