Aţi auzit de Salvestrol ?
Vă invităm să urmăriţi un interviu acordat de către Prof. Dan Burke, inventatorul Salvestrol, asociaţiei OrthoKennis.
Click pe imagine pentru a urmari interviul pe youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=XzuHbmhTYWQ
Mai jos găsiţi traducerea interviului în limba română.
Reporter:
- Bună ziua dl Prof Burke şi bine aţi revenit în Olanda.
Mare parte din cariera dvs aţi dedicat-o studiului cancerului şi ulterior v-aţi îndreptat atenţia asupra metodelor naturale de trata cancerul. De ce nu sunt tratamentele medicamentoase la fel de eficiente cum ne-am dori?
Prof. Burke:
- Chimioterapia nu atacă selectiv celulele canceroase. Chimioterapicele atacă orice fel de celule care se multiplică, iar în corpul nostru avem celule sănătoase care se multiplică, dar care sunt afectate de chimioterapie. Acesta este principalul motiv al efectelor secundare ale chimioterapiei şi al eficienţei limitate a acesteia.
Reporter:
- Să ne îndreptăm un pic atenţia asupra sursei problemei. De ce e cancerul fatal?
Prof. Burke:
- Dacă ne uităm la nivel molecular motivul principal e că celulele canceroase nu respectă comenzile organismului. Astfel, celulele sănătoase se multiplică până ocupă spaţiul care le-a fost “desemnat” să îl ocupe în organism, apoi se opresc. Pe de altă parte, celulele canceroase se multiplică, cresc încontinuu, nu ştiu când să se oprească. Totodată, şi celulele sănătoase obosesc, se îmbolnăvesc şi chiar devin periculoase pentru organism. Dar atunci intervine un mecanism de salvare extraordinar care înlătură aceste celule într-un mod care este sigur pentru organism. Acest mecanism se numeşte APOPTOZA. Din păcate, în cazul celulelor canceroase, acest mecanism nu mai intervine, deci din păcate celule canceroase continuă să se dezvolte.
Unul din motivele principale pentru care cancerul ajunge să fie fatal în prea multe cazuri este că este descoperit foarte târziu. Este recunoscut faptul că există limitări tehologice serioase care ne împiedică să detectăm celulele canceroase doar când sunt în număr prea mare în organism şi e greu de intervenit. Cancerul e fatal când numărul celulelor canceroase este atât de mare încât afectează organele vitale. Durerea insuportabilă care intervine în stadiile avansate se datorează faptului că celulele canceroase pun presiune pe nervii implicaţi în transmiterea durerii.
Reporter:
- Care a fost cea mai importantă descoperire a dvs în cercetarea cancerului?
Prof. Burke:
- Este simplu de răspuns. Eu şi colegii mei cercetători de la Universiatea din Aberdeene am descoperit la începutul anilor 1990 o caracteristică importantă a proteinei CYP1B1, identificată pentru prima oară de o echipă de cercetători americani. Noi am descoperit că această proteină nu este prezentă în celule sănătoase din organismul nostru, în schimb este prezentă în celulele canceroase. Acum, datorită evoluţiei tehnicii şi sensibilităţii crescute a testelor care se pot face, putem spune că această proteină CYP1B1 este hiperexpresivă în celulele canceroase, comparativ cu celulele sănătoase. Acestea fiind cunoscute (determinarea proteinei CYP1B1) ar putea reprezenta o metodă de diagnosticare precoce a cancerului.
Reporter:
- Cum a condus această descoperire a proteinei CYP1B1 la Salvestroli?
Prof. Burke:
- Genialul meu coleg (prof. Gerry Potter), farmacist, a venit într-o zi în laborator şi mi-a spus foarte încrezător că vom descoperi în fructe şi legume compuşi care vor putea lupta cu cancerul. Mai exact, cred că toată lumea ştie cum funcţionează medicamentele: medicamentul este cheia care vindecă boala. Ce e important de ştiut e că la această cheie cel mai important e ca dinţii cheii să fie în configuraţia corectă. Astfel funcţionează orice medicament. Dar dacă te gândeşti altfel: restul cheii poate fi în orice fel, contează doar că dinţii să fie în configuraţia corectă, mânerul putând avea orice formă. Dincolo de această metaforă, ceea ce voia să spună colegul meu e că într-un compus farmaceutic sunt 25-50 de atomi, dar doar 5-6 sunt cruciali şi formează “dinţii”, configuraţia corectă pentru a trata boala. Colegul meu a simţit că vom fi în măsură să găsim această configuraţie în natură, mai exact în polifenolii din fructe şi legume. Vă mai amintiţi la început când spuneam că apoptoza nu intervine asupra celulelor canceroase? Ei bine, în laborator, hrănind celulele canceroase cu salvestroli, a intervenit apoptoza şi celulele canceroase au murit. În schimb, asupra celulelor sănătoase nu au avut efect pentru că în celulele sănătoase nu există această proteină CYP1B1.
Reporter:
- Unde pot fi găsiţi salvestrolii şi ce sunt ei mai exact?
Prof. Burke:
- Salvestrolii sunt polifenoli, fac parte dintr-un grup generic foarte larg numit generic polifenoli, însă salvestrolii au nişte atribute structurale foarte specifice. Suntem de părere că nu există mai mult de 50-60 de salvestroli în grupul acesta foarte generos de sute de mii de polifenoli, iar aceştia sunt împărţiţi în fructe (citrice, fructe de pădure, struguri), legume (în special crucifere), măsline şi plante medicinale. Dar de ce produc plantele aceşti salvestroli? Cel mai probabil ca mecanism de apărare chimic împotriva dăunătorilor: bacterii, insecte, ciuperci, agenţi patogeni care atacă planta. Salvestrolii fac parte din sistemul de apărare al plantei.
Reporter:
- În dieta noastră de zi cu zi avem parte de salvestrolii necesari?
Prof Burke:
- Credem că pentru a trăi sănătos avem nevoie de o anumită cantitate de salvestroli. Nu ar trebui să fie greu de asigurat cantitatea necesară luând în calcul că sunt prezenţi în nenumărate fructe şi legume, însă este. Când am făcut analiză chimică am descoperit deficienţe majore de salvestroli în fructele şi legumele moderne. Estimăm că în momentul de faţă în fructele şi legumele pe care le consumăm mai există mai puţin de 20% salvestroli faţă de fructele şi legumele de acum 100 de ani. Considerăm că principalul motiv este stropirea culturilor cu anti-fungice de sinteză, iar planta nu mai e nevoită să producă salvestroli pentru a se apăra natural de dăunători. Acesta este principalul motiv. Avem apoi producătorii de sucuri care elimină cu bună ştiinţă elementele mai amare din plante, cele care conţin salvestroli, pentru a da un gust mai dulce sucurilor, mai mult, sunt soiurile moderne de fructe, de exemplu mere, care sunt mult mai dulci, care au fost modificate şi au pierdut astfel din conţinutul de salvestroli. Şi în ceea ce priveşte legumele, prin fierbere se pierd salvestrolii. În general dieta noastră nu conţine suficiente alimente naturale, organice şi din păcate ne-am familiarizat cu toţii cu conceptul de “calorii goale”. Ne îndopăm cu alimente procesate, sintetice, care au calorii dar nu şi valoare nutritională. De fapt este o problemă de alimentaţie: nu primim suficienţi salvestroli naturali în dietă noastră .
Reporter:
- Cât salvestrol ar trebui să luăm în situaţii normale?
Prof Burke:
- E mai greu de răspuns decât pare, pentru că nu toţi salvestrolii sunt la fel de potenţi. În studiile de laborator unii salvestroli sunt şi de 1000 de ori mai potenţi decât alţii, dar când mâncăm un măr sau o măslină, e un mix de salvestroli, deci nu are nicio relevanţă să calculăm în miligrame de salvestrol. Noi am dezvoltat un sistem de puncte de salvestrol luând în calcul nu doar greutatea, ci mai ales potenţa acestora. Aşa încât estimăm că pentru o existenţă sănătoasă este cel mai bine să asigurăm un necesar de 350 puncte salvestrol pe zi. Ce ar însemna asta de fapt? Porţia de 5- 10 legume şi fructe pe zi, dar pentru a avea necesarul de salvestroli ar trebui să fie organice.
Cititi si alte articole pe tema Salvestrol aici.
Unde puteti cumpara Salvestrol ? Online de pe site-ul nostru. Aici.
Credeţi că acest articol ar putea fi util şi altor persoane ? Vă rugăm distribuiţi. |
2 Comentarii
Foarte bun! Printre singurele produse naturiste cu o explicatie logica a modului de functionare. Eu voi incerca salvestrolii.
Se poate combina curcumin cu salvestrol si altrient c ?
Lasă un comentariu