Glutathionul. Mai mult decât un antioxidant
Glutathionul, denumit și GSH, prescurtare de la glutathione sulfhidryl, este cel mai răspândit antioxidant produs de corpul uman. Este o componentă critică în detoxifiere și ajută la reîncărcarea altor antioxidanți.
Glutathionul este atât de eficient în a "reîncărca" alți antioxidanți, cum ar fi vitamina C, vitamina E, acidul alfa-lipoic și dismutaza de oxid de sodiu (SOD), încât funcționează ca o baterie externă.
Fiecare celulă din corp este capabilă să producă glutathion și importanța sa cea mai mare este evidentă prin faptul că natura a pus-o în tot organismul. Cele mai înalte concentrații de glutathion au fost identificate la organele responsabile de prelucrare ale compușilor toxici și oxidanți care intră în organism prin alimente, băuturi, medicamente sau aer - ficat, rinichi, căptuseala intestinală și plămâni.
Rolul critic al glutationului în aceste țesuturi:
- Elimină oxidanții,
- Îndepărtează metalele grele,
- Blochează absorbția substanțelor chimice toxice ingerate,
- Protejează echilibrul redox,
- Ajută celulele NK (natural Killer) să apere organismul.
Glutationul este atât de important pentru sănătatea fiecărei celule din organism, încât celulele mor atunci când nivelurile de glutathion în interiorul celulelor scad prea mult.
La acest nivel celular se duc majoritatea luptelor împotriva toxinelor, a agenților patogeni, a radicalilor liberi și a îmbătrânirii. De nivelul de glutathion depinde cine câștiga această lupta.
- Funcțiile celulare de protecție ale glutationului:
- Neutralizarea și reducerea toxinelor și substanțelor cancerigene,
- Protecție împotriva deteriorării oxidative intracelulare prin restabilirea echilibrului redox,
- Îmbunătățirea și susținerea sistemului imunitar prin stimularea activitații celulelor natural ucigașe (NK)
Atâta timp cât există cantități suficiente din acesta, glutationul apără ADN-ul celulelor, membranele, nucleul și alte organe prin neutralizarea stresului oxidativ.
- Funcțiile celulare metabolice ale glutationului:
- Facilitarea sintezei și reparării ADN-ului,
- Facilitarea sintezei proteinelor și prostaglandinelor,
- Facilitarea transportului de aminoacizi prin membranele celulare,
- Activarea enzimelor (incluzând glutathion reductaza, peroxidaza de glutathion și glutathion S-transferază).
Importanța glutathionului pentru :
Creier
- celulele cerebrale necesită niveluri deosebit de ridicate de glutathion pentru a funcționa optim;
- Studiile arată că stresul oxidativ în neuronii cerebrali este prezent în aproape toate afecțiunile de natură neurologică;
- Cercetările arată că nivelul scăzut de glutathion joacă un rol primordial în debutul și evoluția bolii Parkinson;
- Boala Alzheimer este întotdeauna asociată cu o epuizare a glutathionului și a altor antioxidanți în celulele neuronale.
Citește aici un articol despre beneficiile glutationului în funcționarea creierului și legătură cu boala Alzheimer.
Inima
- ajută la activarea și reglarea enzimelor,
- transportă aminoacizi și participă la sinteza proteinelor, necesară pentru întreținerea și repararea mușchilor,
- contribuie la producerea și livrarea de energie pentru mușchiul inimii,
- ca detoxifiant și antioxidant ajută la protejarea inimii de atacurile dăunătoare ale radicalilor liberi și ale toxinelor,
- nivelurile scăzute de glutathion din inimă sunt legate de bătaia neregulată a inimii și hipertensiunea arterială,
- studiile arată că rolul glutationului în sănătatea inimii este atât de dramatic încât menținerea unor niveluri adecvate de glutation poate reduce substanțial deteriorarea produsă de stresul oxidativ după un atac de cord.
Ficat
- glutathion poate îmbunătăți funcția hepatică și poate inhiba inflamația și fibroza hepatică la pacienții cu hepatită cronică (studiu dublu-orb, placebo controlat pe 104 pacienți cu afecțiuni hepatice),
- protecție endogenă împotriva leziunilor oxidante în celulele epiteliale gastrice,
- expunerea continuă a ficatului la radicalii liberi și toxine crește substanțial nevoia de niveluri ridicate de glutathion,
- glutathionul este responsabil de a identifica și elimina toxinele, substanțele chimice și potențialii agenți cancerigeni care au pătruns în organism și s-au absorbit,
- capacitatea sa de a proteja ADN-ul împotriva mutațiilor cauzate de substanțe chimice nocive, agenți de mediu sau obiceiuri dăunătoare pentru stilul de viață (fumat, consum de alcool).
Știați că ….
- Muschiul inimii se contractă de aproape un million de ori pe an?
- Nivelurile de glutation din sânge sunt utilizate ca markeri direcți, independenți ai stresului oxidativ la pacienții cu insuficiență cardiacă?
- Virusul hepatitei C este un virus ARN cu catenă pozitivă, care se replică în ficat și în celulele limfoide printr-un intermediar negativ al ARN? Astfel, în hepatita cronică C există o epuizare sistemică a glutathionului care pare a fi legată de activitatea bolii.
- Nivelul de glutathion scade pe măsură ce avansăm în vârstă, dar și în cazul afecțiunilor cronice, inclusiv diabetul de tip 2, bolile maculare, cardiovasculare, boli pulmonare cronice, precum și în cazul persoanelor fumătoare sau care consumă prea mult alcool?
Cum putem crește nivelul de glutation?
Datorită compoziției sale din trei aminoacizi, glutathionul este deosebit de vulnerabil în sistemul digestiv. De aceea, suplimentele orale tradiționale nu fac adesea prea multe pentru a ridica nivelele plasmatice de glutathion. Mulți oameni aleg să mănânce alimente bogate în aminoacizii săi constituenți: cisteină, glicină și glutamină, și consumă alți nutrienți cum ar fi acidul alfa-lipoic și carnitina, despre care se știe că ajută la sinteza glutathionului.
Tehnologia lipozomală oferă o modalitate de a completa direct cu glutathion. Includerea moleculelor de glutathion în fosfolipide, așa cum este cazul în Altrient® Glutathione protejează acest antioxidant de distrugerea sa în sistemul digestiv și le transportă în sânge și celule, asigurând o absorbție foarte ridicată.
Influența dietetică
Glutationul se găsește în fructe și legume, inclusiv:
- Pepene verde, grapefruit, căpșuni, portocale, pepene galben și piersici,
- Avocado, sparanghel, cartofi, roșii, broccoli, dovlecei și spanac
- Scorțișoara și cardamomul conțin compuși capabili să restabilească nivele sănătoase de glutathione
- Cianhidroxibutena, o substanță chimică găsită în broccoli, conopidă, varză de Bruxelles și varză, se crede, de asemenea, că ajuta la creșterea nivelului de glutation.
Citește și alte articole despre gama de suplimente Altrient:
Mențineți o memorie minunată cu puțin ajutor de la glutation - spre articol
Citește aici și alte articole din blogul Napofarm.ro
Referinte:
2 Comentarii
" Virusul hepatitei C este un virus ARN cu catenă pozitivă, care se replică în ficat și în celulele limfoide printr-un intermediar negativ al ARN? Astfel, în hepatita cronică C există o epuizare sistemică a glutathionului care pare a fi legată de activitatea bolii " Inteleg ca bolnavii de hepatita C trebuie sa suplimenteze dieta cu glutation. Cum se adminisstreaza ?
Glutathionul este recomandat ca sustinator al ficatului. Se recomanda administrarea unui plic de Altrient Glutathione in fiecare zi. Continutul se toarna intr-un pahar cu putina apa si se consuma dintr-o inghititura. Se recomanda pastrarea la frigider, nu pentru a-si pastra proprietatile, ci pentru a imbunatati gustul ( usor sulfuros).
Ma intereseaza cat mai multe despre Glutation,componenta producator,reactii adverse.etc
Lasă un comentariu