Mai amar înseamnă mai sănătos

Salvestrol, inamicul natural al cancerului


Ce sunt salvestrolii?

Salvestrolii aparţin fitoalexinelor şi sunt compuşi pe care plantelele le sintetizează pentru a se proteja împotriva factorilor agresori (ciuperci, viruşi, bacterii, raze UV şi insecte). La om, salvestrolii au un efect de inhibare a celulelor canceroase. Salvestrolii provoacă distrugerea şi moartea celulelor tumorale, lăsând în acelaşi timp celulele sănătoase intacte. Salvestrolii sunt substanţe cu gust amar, prezente în cantităţi relevante doar în legume, plante şi fructe cultivate organic, bio. Astfel, persoanele care aleg să consume produse ecologice (neprelucrate) sunt mult mai bine protejate împotriva tuturor tipurilor de cancer decât persoanele care consumă produsele stropite şi tratate.

 

Relaţia dintre alimentaţie şi cancer

Statisticile arată că aproximativ 4 din 10 bărbaţi şi 3,5 din 10 femei vor dezvolta cancer în timpul vieţii. Fumatul este responsabil pentru doar o treime din toate cazurile de cancer; factorii alimentari sunt, de asemenea, responsabili pentru o treime din cazuri. O alimentatie dezechilibrată, deficitară, cu prea puţine legume şi fructe, precum şi prezenţa substanţelor cancerigene în dietă joacă un rol important în dezvoltarea cancerului.

Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit un important mecanism antitumoral, selectiv, utilizat de anumiţi fitonutrienti din dieta noastră, prin care celulele canceroase sunt eliminate. Aceşti fitonutrienti care au fost numiţi salvestroli, s-au pierdut în mare parte din dieta noastră în ultimii zece ani, excepţie făcând produsele ecologice.

 

Descoperirea unei noi enzime CYP1B1

La începutul anilor nouăzeci, profesorul Dan Burke, împreună cu grupul său de cercetare de la Universitatea din Aberdeen, a descoperit prezenţa unui nou tip de enzime ale citocromului P450, CYP1B1, în celulele tumorale. În organism, enzimele citocromului P450, tipurile CYP1, CYP2, CYP3, asigură detoxifierea organismului de metaboliţii proprii şi de substanţele toxice, străine corpului (xenobiotice). Acestea se găsesc în principal în ficat (susţinând faza 1 de detoxifiere) şi se găsesc, de asemenea şi în alte organe, cum ar fi intestinul subţire, rinichi şi plămâni. Alte enzimele ale citocromului P450 (de tipul CYP11, CYP17, CYP19 şi CYP21) sunt implicate în sinteza de substanţe care joacă un rol în reglarea celulară şi în semnalizarea celulară, cum ar fi prostaglandine, steroizi, acizi graşi. [1]

 

Enzima existentă numai în celulele tumorale

Ceea ce este însă remarcabil în legătură cu proteina CYP1B1, este faptul că aceasta poate fi găsită doar în celulele canceroase umane, nu şi în celulele ţesutului sănătos. [1-4] Celulele ţesutului sănătos conţin gena pentru CYP1B1, dar în condiţii normale aceasta nu pare să se exprime, sau o face doar într-o mică măsură. Cercetările in vitro au arătat că CYP1B1 poate activa (pro) cancerigenii. Cu toate acestea, este puţin probabil ca CYP1B1 să joace un rol important în dezvoltarea cancerului, deoarece enzima nu e activă în celulele normale. [5] Grupul de cercetare al profesorului Burke a constatat că proteina CYP1B1 se găseşte în toate tipurile posibile de celule tumorale umane. Supra-expresia extremă a enzimei CYP1B1 este o caracteristică comună a tuturor formelor de cancer care apar la om, [1,5] iar proteina CYP1B1 ar putea fi utilizată în viitor ca un marker tumoral de diagnostic pentru a detecta cancerul în faza incipientă. [2,5]

Profesorul Burke crede că gena CYP1B1 este “activată” într-o celulă mutantă a corpului, pentru a permite celulelor tumorale să fie îndepărtate în mod selectiv (gene supresoare tumorale).

 

Precursorii activaţi de enzima CYP1B1

Descoperirea CYP1B1 a condus la cercetarea agenţilor (naturali şi sintetici) anticancerigeni (citostatice), care sunt activaţi de CYP1B1. Agenţii nu sunt toxici prin ei înşişi, dar sunt transformaţi de enzima CYP1B1 în substanţe toxice pentru celula canceroasă şi au ca rezultat apoptoza celulei tumorale. [1,2,6,16] Există si medicamente anticancerigene care sunt inactivate prin CYP1B1, ceea ce le face ineficiente (ellipticine, mitoxantrona). [17] Citostaticele actuale au efecte secundare grave, deoarece acestea nu sunt toxice doar pentru celulele canceroase, ci afectează  şi celulele şi ţesuturile sănătoase. Găsirea de “precursori” siguri, de preferinţă naturali, care sunt activaţi doar în celula tumorală ar reprezenta un progres ştiinţific enorm în combaterea cancerului. [16]

 

Trecerea de la sintetic la natural

După ce a fost numit la Universitatea Montfort în Leicester, profesorul Burke a intrat in contact cu profesorul Gerry Potter, un chimist clinician expert în dezvoltarea de medicamente pentru cancer. În urma descoperirii CYP1B1, a dezvoltat primul prodrog sintetic (DMU-135), care este transformat de enzima CYP1B1 într-un puternic inhibitor de tirozin kinaza, care distruge eficient celulele tumorale. [8] Componentul activ în DMU-135 este o structura de stilben. Stilbene sunt substanţe organice, bioactive cu 1,2-difeniletilena ca grupare funcţională.

 

Potter şi Burke s-au întrebat dacă alimentele pot conţine compuşi naturali asemănători, care să fie activaţi prin enzima CYP1B1 la substanţe citotoxice. Se estimează că aproximativ 1000 de celulele canceroase se dezvoltă în organism în fiecare zi. Acestea sunt de regulă îndepărtate rapid şi eficient şi nu conduc la formarea de tumori. În loc să ne întrebăm de ce dezvoltă oamenii cancer, ar fi mai adecvat să ne întrebăm de ce unii oameni nu dezvoltă cancer. Enzima CYP1B1 poate reprezenta un mecanism de auto-distrugere în celulele canceroase, care s-a dezvoltat în cursul evoluţiei (enzime CYP sunt la fel de vechi ca şi omenirea) pentru a elimina selectiv celulele care au deviat. În acest caz, ar fi logic să ne gândim că enzima CYP1B1 utilizează componente din alimentaţie pentru a forta celula tumorală să intre în apoptoză, aşa încât să nu mai reprezinte o ameninţare. Acesta ar putea fi unul dintre modurile în care dieta poate proteja împotriva cancerului.

 

Resveratrolul – un substrat pentru CYP1B1

Echipa de cercetare a profesorilor Burke şi Potter a pornit în căutarea componentelor din dietă care sunt toxice pentru celulele tumorale şi sunt un substrat pentru CYP1B1. În anul 2002, profesorul Potter a publicat rezultatele cercetărilor prin care arată că resveratrolul (3,5,4′-trihydroxystilbene) este transformat prin enzima CYP1B1 în piceatanol, un inhibitor de tirozinkinaza, fatal pentru celulele tumorale. [1,9,10] Resveratrolul este un fitoestrogen natural, care se găseşte în alimente precum struguri, vin roşu, arahide, fructe de pădure, prune, unele specii de pin şi în coaja de roşii. Resveratrolul are acţiune antioxidantă, antiinflamatoare, antivirală, neuroprotectoare, dar şi proprietăţi de prevenire a cancerului. Se ştia deja că resveratrolul ajută la prevenirea formării de celule tumorale. In această cercetare s-a arătat că resveratrolul are, de asemenea, un rol îneliminarea celulelor tumorale. [1,9,10]

Strugurii şi fructele de pădure sunt o sursă importantă de stilbene, inclusiv resveratrol, pterostilbene, piceid, astringin şi viniferin [11,12]. Şi alte substanţe vegetale similare resveratrolului, pinostilbene, desoxyrhapontigenin şi pterostilbene, se leagă, de asemenea, de enzima CYP1B1. O sursă de asemenea importantă mai este şi rubarba coreeană (Rheum undulatum). [11,13]. S-a dovedit că pterostilben (3,5-dimetoxi-4-hidroxistilben) are acţiune de inhibare a cancerului, antioxidantă, efect antiinflamator şi de inducere a apoptozei celulelor tumorale. [11,13].

 

Salvestrolii - inhibitori ai cancerului

Cercetătorii englezi au identificat mai mult de douăzeci de fitonutrienţi (bioflavonoizi, acizi carboxilici, stilbene, stilbenoizi) în legume, plante şi fructe, cu acelaşi numitor comun: inducerea apoptozei în celulele canceroase, după activare prin intermediul enzimei CYP1B1. Substanţele formează un aşa-numit grup farmacofor: un grup de substanţe înrudite biochimic, în care componenta moleculei responsabilă pentru activitatea biologică este aceeaşi [14]. Cercetătorii au numit acest grup de fitonutrienti “salvestroli” (de la salve-a salva, şi strol-preluat de la resveratrol, fiind primul salvestrol), dar nu dezvăluie care sunt fitonutrienţii în cauză. Salvestrolii sunt substante care dau un gust amar sau acru-înţepător şi aparţin grupei fitoalexinelor - substanţe produse de plante pentru a se proteja împotriva ciupercilor, bacteriilor, viruşilor, insectelor şi razelor ultraviolete. [13] Aceste fitoalexine sunt sistemul imunitar al plantei si se regăsesc în principal în cojile de fructe, în seminţe, frunze şi părţile externe ale rădăcinilor, adică acele părţi ale plantei care intră în contact cu factorii stresori. În funcţie de gradul în care planta intră în contact cu factorii ameninţători, poate conţine o cantitate mai mică sau mai mare de fitoalexine. Salvestrolii înşişi diferă în ceea ce priveşte activitatea biologică, biodisponibilitatea, timpul de înjumătăţire şi solubilitatea în apă sau în grăsime. Aceştia sunt naturali, non-toxici pentru celulele sănătoase şi se găsesc în alimentele care ajută la prevenirea cancerului. Există multe plante medicinale care conţin un nivel ridicat de salvestroli.

Până în prezent, studiile in vitro au arătat că salvestrolii induc apoptoza în celulele tumorale derivate din creier, sân, prostată, colon, ovar, testicul şi ţesut pulmonar. Rezultatele tratamentelor cu extract concentrat de salvestroli la pacienţii cu cancer sunt încurajatoare.

 

Mecanismul de acţiune al salvestrolului

Profesorul Potter şi colegii săi a făcut o descoperire interesantă în timpul cercetărilor şi anume că nivelul de salvestroli din legumele, fructele, plantele proaspete şi alimentele procesate variază enorm de mult. Pesticidele, cum ar fi fungicidele, au redus drastic nivelul de salvestroli din legumele şi fructele cultivate prin metode convenţionale. Este logic dacă ne gândim că in cazul acesta planta nu mai are nevoie să se apere si să producă fitoalexine. Mai mult decât atât, alimentele provenite din plantele stropite şi tratate chimic conţin şi substanţe cancerigene din cauza reziduurilor de pesticide. În plus, în ultimii 50-60 de ani selecţia soiurilor de plante a condus la cultivarea de soiuri care nu mai sunt bogate în mod natural în salvestroli amari. Oamenii au tendinţa de a refuza alimentele cu gust amar şi preferă să mănânce mai dulce (este preferată varza de Bruxelles, mai degrabă decât varza cu un gust mai amărui). Oamenii au tendinţa, de asemenea, de a alege noile soiuri de legume şi fructe selectate, care sunt uniforme ca dimensiune, culoare, formă şi de a renunţa la soiurile mai vechi, mai puţin atractive, dar mai bogate în salvestroli.

Producătorii de alimente elimină salvestrolii pentru a obţine gustul, culoarea şi limpezimea alimentelor (rafinate), cum ar fi sucurile de fructe şi uleiul de măsline. Gustul devine mai dulce fără a fi nevoie să se adauge zahăr. Ca regulă generală, alimentele rafinate conţin foarte puţini sau nu conţin deloc salvestroli. Grupul de cercetare Burke şi Potter a ajuns la concluzia că dieta actuală conţine cu 80 până la 90% mai puţini salvestroli decât cea din urmă cu 50-100 de ani. Numai alimentele bio (neprocesate) mai conţin cantităţi relevante de salvestroli. Reducerea salvestrolilor şi creşterea substanţelor cancerigene din alimente a contribuit la creşterea incidenţei cancerului în ultimul deceniu.

 

Care sunt sursele naturale importante de salvestroli?

Legume: legume verzi, anghinare, sparanghel, macriş, rucola, toate tipurile de varză, ardei, avocado, boabe de soia germinate, morcovi, ţelină, castravete, spanac, dovleac, dovlecei, vinete.

Fructe: fructe roşii, măsline, fructe de pădure, struguri, mere, căpşuni, prune, smochine, zmeură, mandarine, portocale, mure, pepene galben, ananas, mango.

Plante: pătrunjel, busuioc, rozmarin, cimbru, salvie, mentă, păpădie, rooibos, pătlăgină, măceşe, armurariu, muşeţel, lămâiţă.

 

Un aport mai mare de salvestroli

Pentru o mai bună protecţie împotriva cancerului, este recomandat a mări aportul de salvestroli, prin consumul de legume, fructe şi plante neprelucrate, biologice.

În Anglia se derulează un proiect prin care oamenii sunt în căutare de soiuri vechi de legume şi fructe care conţin în mod natural mai mulţi salvestroli. Este de preferat ca legumele să fie preparate cu abur sau prin uşoară prăjire; salvestrolii sunt destul de rezistenţi la căldură, dar sunt extraşi în apă, atunci când legumele sunt fierte. În plus, se pot folosi legume şi fructe concentrate, selectate pentru nivelul lor ridicat de salvestroli. [15] Administrarea de suplimentele alimentare cu salvestroli, împreună cu biotina, niacina, vitamina C, magneziu şi seleniu, dublate de activitate fizică, mişcare (aport de oxigen), toate acestea pot contribui la vindecarea şi prevenirea cancerului. În viitor, cercetările (clinice), vor trebui să investigheze acest lucru. Descoperirea salvestrolilor este un motiv în plus pentru a alege alimente biologice, proaspete şi neprelucrate.

 

 

 Dacă până acum am aflat despre noua enzimă descoperită de profesorii Burke şi Potter, rezultatele nu se opresc aici. Şi alţi autori scriu favorabil despre salvestroli, iar rezultatele acestora în prevenirea cancerului sunt, după cum vom vedea, demne de luat în seamă.

În articolul publicat pe siteul personal, intitulat “Salvestrolii: Oare natura deţine cura pentru cancer?” doamna Elyn Jacobs, consilier pe probleme de cancer şi de două ori supravieţuitoare a acestei dezastruoase boli, ne recomandă salvestrolii.

Doamna Elyn a crezut mereu că natura deţine răspunsul cheie împotriva cancerului. În noiembrie 2012 a vorbit în emisiunea dânsei la radio, “Supravieţuieşte şi trăieşte sănătos”, cu Doctorul Michael Schatcher, despre reducerea riscului de apariţie şi tratarea cancerului. Recomandarea dânsului pentru ambele cazuri, atât ca prevenire, cât şi ca tratament a fost folosirea salvestrolilor, un termen de care Elyn nu auzise până atunci. Denumirea a fost dată după cum am aflat mai devreme, de către profesorul Gerry Potter. Dr Schatcher i-a sugerat să citească articolul "Salvestrol: Mecanismul de apărare al naturii împotriva cancerului”. Intrigată, Elyn a contactat autorul, Brian Schaefer, cu care a discutat mai pe larg. După ce a citit şi cartea, este în măsură să ne explice pe scurt despre ce soluţie cheie anti-cancer este vorba.

Elyn aude adesea: "Mănânc fructele şi legumele bio dar tot am cancer" sau "Mama mea a făcut toate schimbările posibile şi tot a murit de cancer". Desigur că Elyn nu pretinde a avea soluţia de vindecare absolută; câteodată pur şi simplu, cancerul învinge. Însă după cum spunea şi Dr Schachter, problema poate fi în integritatea alimentelor pe care le consumăm. Desigur că putem maximiza beneficiul dietei şi al salvestrolilor prin consumarea suplimentelor alimentare, precum biotina. Mişcarea, exerciţiile fizice vor menţine corpul oxigenat, mărind astfel eficienţa enzimei CYP1B.

Biotina ajută la metabolizarea salvestrolilor precum şi la inhibarea factorilor de care depinde viaţa tumorii. Atenţie: Biotina nu este recomandată persoanelor care fac chimioterapie, deoarece va scădea eficienţa medicamentelor. Magneziul şi niacina susţin activitatea salvestrolului; cu toate acestea, o dietă bogată în salvestroli ar trebui să furnizeze cantitatea necesară organismului. Introducerea unei cantităţi rezonabile de fier este de asemenea o idee bună, însă nu exageraţi pentru a nu avea consecinţe negative asupra tratamentului.

O simplă schimbare în alimentaţie poate să fie insuficientă pentru persoanele care au risc de cancer sau care deja se luptă cu boala, însă introducerea unei cantităţi mari de fructe şi legume bio reprezintă un pas imens înspre vindecare, ajutând la imortalizarea celulelor canceroase care se dezvoltă zilnic în organism. O altă opţiune este administrarea de suplimente alimentare Salvestrol. Activitatea Salvestrolului se produce indiferent de stadiul celulelor canceroase (pre-cancer, metastaza), astfel că acesta poate fi considerat o parte importantă în tratamentul şi prevenirea cancerului. Ţineţi minte, salvestrolii sunt doar o parte din ecuaţie, astfel că e necesar să consumaţi o mare varietate de legume şi fructe, pentru a profita pe deplin de toate armele împotriva cancerului, şi a îmbrăţişa un stil de viaţă anti-cancer.

Atenţie: Salvestrol nu se administrează împreună cu Vitamina B17-Laetrile !



Despre Dieta Curcubeu şi Paradoxul Francez 


Poate că aţi auzit despre Dieta Curcubeu, care e puternic asociată cu prevenirea cancerului. Pe scurt, dieta curcubeu îşi propune să ne ajute să consumăm cât mai multe fructe şi legume viu colorate. Fructele şi legumele sunt izvor de sănătate, graţie conţinutului de vitamine şi minerale. Respectând culorile curcubeului, dieta trebuie să conţină alimente: roşii, galbene/portocalii, verzi, albastre/purpurii şi respectiv albe. Diversitatea de culori determină o legătură spirituală care apare între corpul nostru şi modul în care ne hrănim.

Principala teorie din spatele bestseller-ului “Dieta Curcubeu – şi cum te poate ajuta să învingi cancerul” constă în paradoxul francez, care tinde să fie ignorat de majoritatea autorităţilor din domeniul sănătăţii în lumea Occidentală şi care furnizează cei mai importanţi factori de dietă pentru o alimentaţie sănătoasă. În carte este concluzionat faptul că există alimente care pot proteja şi corecta boala.


Paradoxul francez 

Auzim adesea “experţi” care ne recomandă să urmăm diete din sud-estul Asiei cu puţine calorii, puţine proteine, puţine grăsimi, fără a înţelege pe deplin stilul de viaţă al locuitorilor din acea zonă. În acelaşi timp, paradoxul francez arată faptul că francezii mănâncă mai multă grăsime şi consumă mai mult alcool decât oricine din Occident, însă au rate mai mici de cancer sau boli de inimă.

 

Conform studiilor de cercetare, epicentrul este în Toulouse, unde locuitorii mănâncă mai multe grăsimi (ex. Foie gras) şi consumă mai mult alcool (ex. Vin roşu) decât oricine în Franţa şi cu toate acestea, au cele mai mici rate de cancer sau boli de inimă.

Se vorbeşte mult despre dieta mediteraneană care este de fapt un termen înţeles greşit din punct de vedere geografic. Cea mai mare zonă în care auzim de dietă mediteraneană este din Barcelona până în Roma. Şi asta este tot. Nu este inclusă Algeria sau Maroc, Israel sau Liban.

Principiul din spatele dietelor franceze şi mediteraneene este simplu, conform dietei Rainbow (curcubeu). Locuitorii din Toulouse se pot înfrupta cu mâncare grasă, dar în vin au compuşi activi naturali, de la coaja de strugure (resveratrol) şi seminţe (extract de struguri), iar pieţele locale sunt martore ale consumului unei diversităţi de fructe colorate, legume, condimente, ulei de măsline şi nuci. Toate se consumă proaspete în sezon. Aceste alimente, şi în special pigmenţii bioactivi, furnizează consumatorului un spectru larg de compuşi naturali care protejează dar şi ajută la ameliorarea bolii. Cancerul se dezvoltă într-un interval de câţiva ani, aproximativ între 6-20 ani. Cercetătorii norvegieni au concluzionat în anul 2009 că fiecare dintre noi dezvoltă cancer de până la 6 ori pe durata vieţii, însă două treimi din populaţie reuşeşte să lupte până îl anihilează. În anul 2012, Institutul Naţional de Cancer din America a arătat în cercetările efectuate că alimentaţia proastă încurajează tumorile să crească din nou, în timp ce anumiţi compuşi bioactivi naturali ar putea opri creşterea acestora.

În Jurnalul de Medicină Ortomoleculară volumul 25, nr.1 anul 2010 (authori Brian A. Schaefer, D.Phil.,Catherine Dooner, B.A, M. Danny Burke, Ph.D, Gerard A. Potter, Ph.D) s-au prezentat 5 cazuri de cancer, la sân, prostată, colon, ficat şi limfom Hodgkins. După cum spun autorii, două dintre cazuri arată cât de rapid se îmbunătăţeşte starea pacientului aunci când este luat în seamă deficitul nutriţional. În fiecare din cazuri, pacienţii au folosit Salvestrol iar starea a fost dramatic îmbunătăţită.

Salvestrolul ar putea fi cea mai tare armă de prevenire a cancerului. Însă dintre toate studiile este important de menţionat faptul că primii cercetători, Dr Brian Schaefer, profesorul Dan Burke, Gerry Potter au dezvoltat produse Salvestrol, pe care le vând cu succes. Sunt disponibile Salvestrol Platinum, pentru oamenii care suferă de cancer si Salvestrol Shield petru prevenirea apariţiei cancerului. Fiecare dintre acestea are un sistem care indică nivelul de acţiune şi fiecare este natural.

Produsele cu salvestrol nu conţin naringenin, un compus adesea întâlnit în struguri, care ar putea interacţiona cu enumite enzime CYP şi astfel ar putea interfera cu anumite terapii medicamentoase.

salvestrol plus altrient

Patrick Holford, unul dintre experţii nutriţionişti ai programului 100% Sănătos, consideră că salvestrolii sunt o descoperire majoră care ajută enorm de mult în prevenirea dar şi refacerea persoanelor are suferă de cancer:

 

Profesorul Burke descrie Salvestrolul că fiind „cea mai importantă descoperire în nutriţie de la descoperirea vitaminelor încoace”.

Doctorul John Briffa scrie în The Observer că Salvestrol este „Ideea numărul 1 în sănătate”.

Tratamentele actuale bazate pe medicamente aduc efecte adverse severe. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că majoritatea medicamentelor anti-cancer sunt otrăvuri ale celulelor, care nu disting între celulele sănătoase şi cele canceroase. Datorită faptului că salvestrolii sunt activaţi numai în interiorul celulelor canceroase, aceştia oferă posibilitatea unui tratament anti-cancer fără a avea efecte invazive. Capacitatea de a fi selectivi este o trăsătură esenţială a salvestrolilor.

Salvestrolii trebuie să facă parte din dieta zilnică, ne sfătuieşte Patrick Holford. Concentraţia de salvestroli necesară depinde de rezultatul pe care vrem să îl obţinem. În mod realistic, cu o dietă non-organică obţinem aproximativ 20 puncte pe zi, dacă mâncăm multe (cel puţin 5 porţii) de fructe şi legume, iar cu o dietă non-organică obţinem aproximativ 60-70 puncte, însă totul depinde de ce anume mâncăm. Pentru a obţine cantităţi mai mari de Salvestrol, este necesar să luăm suplimente alimentare cu salvestroli. Acestea au apărut ca răspuns la nevoile pacienţilor cu cancer, atunci când au fost făcute publice rezultatele cercetărilor.

Suplimentul alimentar Salvestrol furnizează în general între 100 şi 2000 de puncte. Doza mai mică este adresată celor care vor să prevină cancerul, în timp ce doza de 4000 este folosită în scop terapeutic. De exemplu, dacă avem deja cancer, este recomandată o doză de 2000 puncte pe zi. Totuşi, este important a ne asigura că avem sfatul unui terapeut nutriţionist pentru ca să ştim că luăm doză corectă pentru tipul specific de cancer. Pentru extra protecţie, sau ca doză de menţinere după recuperarea din cancer, este recomandat să luăm capsule de 350 de puncte.

 

Puncte zilnice Salvestrol:

Individ sănătos - dietă: 100

Extra protecţie: 350

Recuperare 4000: 2 x 2000 doze

 

 

Salvestrol este disponibil in Romania sub cele doua forme:

Salvestrol Shield 350 puncte (protectie) - aici.

Salvestrol Platinum 2000 puncte (faza de tratament) - aici.

 

Cititi aici si alte articole despre Salvestrol.

 

Cititi despre beneficiile administrarii de vitamina C la pacientii oncologici. Click aici.

 

 

 
 
V-a plăcut acest articol ? 
Va rugăm distribuiţi ca să putem scrie şi altele.
 
 
napofarm coletul cu sanatate logo
 
 
Ati folosit Salvestrol ? 
Va rugam scrieti mai jos cum v-a folosit pentru ca si alte persoane sa beneficieze de experienta Dumneavoastra. Multumim!
 

Bibliografie: 

McFadyen MC, Melvin WT, Murray GI. Cytochrome P450 enzymes: novel options for cancer therapeutics. Mol Cancer Ther 2004;3:363–71.
Murray GI, Taylor MC, McFadyen MC et al. Tumor-specific expression of cytochrome P450 CYP1B1. Cancer Res 1997;57(14):3026-31.
Tokizane T, Shiina H, Igawa M et al. Cytochrome P450 1B1 is overexpressed and regulated by hypomethylation în prostate cancer. Clin Cancer Res 2005;11(16):5793-801.
Gribben JG, Ryan DP, Boyajian R et al. Unexpected association between induction of immunity to the universal tumor antigen CYP1B1 and response to next therapy. Clin Cancer Res2005;11(12):4430-6.
Murray GI, Melvin WT, Greenlee WF, Burke MD. Regulation, function, and tissue-specific expression of cytochrome P450 CYP1B1. Annu Rev Pharmacol Toxicol. 2001;41:297-316.
Doostdar H, Burke MD, Mayer RT. Bioflavonoids: selective substrates and inhibitors for cytochrome P450 CYP1A and CYP1B1. Toxicology. 2000;144(1-3):31-8.
Gibson P, Gill JH, Khan PĂ et al. Cytochrome P450 1B1 (CYP1B1) is overexpressed în human colon adenocarcinomas relative to normal colon: implications for drug development. Mol Cancer Ther. 2003;2(6):527-34.
Sale S, Tunstall RG, Ruparelia KC et al. Effects of the potenţial chemopreventive agent DMU-135 on adenoma development în the ApcMin+ mouse. Invest New Drugs 2006;24(6):459-64.
Potter GA, Patterson LH, Wanogho E et al. The cancer preventative agent resveratrol is converted to the anticancer agent piceatannol by the cytochrome P450 enzyme CYP1B1. Br J Cancer 2002;86(5):774-8.
Jang M, Cai L, Udeani GO et al. Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science 1997;275(5297):218-20.
Remsberg CM, Yanez JÂ, Ohgami Y et al. Pharmacometrics of pterostilbene: preclinical pharmacokinetics and metabolism, anticancer, antiinflammatory, antioxidant and analgesic activity. Phytother Res. 2007 Aug 29; DOI: 10.1002/ptr.2277.
Vitrac X, Bornet A, Vanderlinde R et al. Determination of stilbenes (delta-viniferin, trans-astringin, trans-piceid, cis- and transresveratrol, epsilon-viniferin) în Brazilian wines. J Agric Food Chem. 2005;53(14):5664-9.
Mikstacka R, Przybylska D, Rimando AM et al. Inhibition of human recombinant cytochromes P450 CYP1A1 and CYP1B1 by transresveratrol methyl ethers. Mol Nutr Food Res. 2007;51(5):517-24.
Potter GA, Burke MD. Salvestrols – natural products with tumour selective activity. Journal of Orthomol. Medicine 2006;21(1):34- 36.
McFadyen MC, Murray GI. Cytochrome P450 1B1: a novel anticancer therapeutic target. Future Oncol. 2005;1(2):259-63.
McFadyen MC, McLeod HL, Jackson FC et al. Cytochrome P450 CYP1B1 protein expression: a novel mechanism of anticancer drug resistance. Biochem Pharmacol. 2001;62(2):207-12.
Potter GA: The role of CYP 1B1 as a tumour suppressor enzyme. Br J Cancer, 2002; 86 (Suppl 1), S12, 2002.
Potter GA, Patterson LH, Wanogho E, et al: The cancer preventative agent resveratrol is converted to the anticancer agent piceatonnal by the cytochrome P450 enzyme CYP 1B1. Br J Cancer, 2002; 86: 774-778.
Potter GA, Burke DM: Salvestrols Natural Products with Tumour Selective Activity. J Ortho Med, 2006; 21, 1: 34-36.
Tan HL, Butler, PC, Burke, MD, et al: Salvestrols: A New Perspective în Nutritional Research. J Ortho Med, 2007; 22(1): 39-47.
Murray GI, Taylor MC, McFadyen MCE, et al: Tumor specific expression of cytochrome P450 CYP 1B1. Cancer Res, 1997; 57: 3026-3031.
McFadyen MCE, Melvin WT, Murray GI.: Cytochrome P450 CYP1B1 activity în renal cell carcinoma. Br J Cancer, 2004; 91: 966-971.
McFadyen MCE, Cruickshank ME, Miller ID, et al: Cytochrome P450 CYP1B1 over-expression în primary and metastatic ovarian cancer. Br J Cancer, 2001; 85:2426.
Dana-Farber Cancer Institute: Cytochrome P450 1B1 is a Universal Tumor Antigen Eliciting Cytotoxic T Cell Responses, 2007.
Potter GA: The role of CYP 1B1 as a tumour suppressor enzyme. Br J Cancer, 2002; 86 (Suppl 1), S12, 2002.
Schaefer BA, Hoon LT, Burke DM, et al: Nutrition and Cancer: Salvestrol Case Studies. J Ortho Med, 2007; 22, 4: 177-182.
Ware WR: Nutrition and the Prevention and Treatment of Cancer: Association of Cytochrome P450 CYP1B1 With the Role of Fruit and Fruit Extracts. Integrative Cancer Therapies, 2009; 8, 1: 22-28.
Ware WR: P450 CYP1B1 mediated fluorescent tumor markers: A potentially useful approach for photodynamic therapy, diagnosis and establishing surgical margins. Medical Hypotheses, 2009; 72: 67-70.
Bostwick Laboratories Announces uPM3(TM) Test, First Genetic Test for Prostate Cancer. September 23, 2005. 
MD Burke & GA Potter, Salvestrols: natural plant-derived anticancer agents British Naturopathic Journal (2006), vol 23(1), pp 10-13. 
GA Potter, LH Patterson, E Wanogho et al, The cancer preventative agent resveratrol is converted to the anticancer agent piceatannol by the cytochrome P450 enzyme CYP1B1. British Journal of Cancer (2002), vol 86, pp 774-778. 
GA Potter & MD Burke, Salvestrols – natural products with tumour selective activity. Journal of Orthomolecular Medicine (2006), vol 21(1), pp 34-36. 
Dr John Briffa, 20 Big Ideas, Observer Magazine (2005)
GA Potter & MD Burke, Salvestrols – natural products with tumour selective activity. Journal of Orthomolecular Medicine (2006), vol 21(1), pp 34-36. 
GI Murray, MC Taylor, MC McFadyen, JÂ McKay, WF Greenlee, MD Burke & WT Melvyn, Tumor-specific expression of cytochrome P450 CYP1B1.Cancer Research (1997), vol 57 (14), pp 3026-3031. 
HL Tan, PC Butler, MD Burke et al, Salvestrols: a new perspective in nutritional research. Journal of Orthomolecular Medicine (2007), vol 22(1), pp 39-47. 
L Nadler, Cytochrome P450 1B1 is a universal tumor antigen eliciting cytotoxic T cell responses, (2008) Dana-Farber Cancer Institute, USA
HL Tan, PC Butler, MD Burke et al, Salvestrols: a new perspective in nutritional research. Journal of Orthomolecular Medicine (2007), vol 22(1), pp 39-47. 
GI Murray, MC Taylor, MC McFadyen, JÂ McKay, WF Greenlee, MD Burke & WT Melvyn, Tumor-specific expression of cytochrome P450 CYP1B1.Cancer Research (1997), vol 57 (14), pp 3026-3031. 
HL Tan, PC Butler, MD Burke et al, Salvestrols: a new perspective in nutritional research. Journal of Orthomolecular Medicine (2007), vol 22(1), pp 39-47. 
L Nadler, Cytochrome P450 1B1 is a universal tumor antigen eliciting cytotoxic T cell responses, (2008) Dana-Farber Cancer Institute, USA.
HL Tan, PC Butler, MD Burke et al, Salvestrols: a new perspective in nutritional research. Journal of Orthomolecular Medicine (2007), vol 22(1), pp 39-47. 
GA Potter & MD Burke, Salvestrols – natural products with tumour selective activity. Journal of Orthomolecular Medicine (2006), vol 21(1), pp 34-36. 
BA Schaefer, HL Tan, MD Burke, GA Potter, Nutrition and cancer: Salvestrol case studies, Journal of Orthomolecular Medicine (2007), vol 22(4), pp 1-6
S Chanvitayapongs, B Draczynska-Lusiak, AY Sun, Amelioration of oxidative stress by antioxidants and resveratrol in PC12 cells. Neuroreport (1997), vol 8, pp 1499-1502. 
L Belguendouz, L Fremont, MT Gozzelino, Interaction of transresveratrol with plasma lipoproteins. Biochemical Pharmacology (1998), vol 55, pp 811-816. 
M Jang et al, Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science (1997), vol 275, pp 218-220. 
D Bagchi, DK Das, A Tosaki, M Bagchi, SC Kothari, Benefits of resveratrol in women's health. Drugs Exp Clin Res (2001), vol 27(5-6), pp 233-48. 
M Jang & JM Pezzuto, Cancer chemopreventive activity of resveratrol. Drugs Exp Clin Res (1999), vol 25(2-3), pp 65-77. 
Schneider et al, Anti-proliferative effect of resveratrol, a natural component of grapes and wine, on human colonic cells. Cancer Letters (2000), vol 158(1), pp 85-91. 
K Bove et al, Effect of resveratrol on growth of 4T1 breast cancer cells in vitro and in vivo, Biochem Biophys Res Commun (2002), vol 291(4), pp 1001-5 19. 
As above. 20. BA Schaefer, HL Tan, MD Burke, GA Potter, Nutrition and cancer: Salvestrol case studies, Journal of Orthomolecular Medicine (2007), vol 22(4), pp 1-6. 
A Lewis, Le Canoir Noir, Trademarked Science trade-Offs (2006).