Efectele luminii albastre artificiale asupra pielii
Ultimul deceniu ne-a făcut să avem o relație tot mai strânsă cu electronicele noastre. De asemenea, nu este un secret pentru nimeni faptul că lumina albastră de pe ecranele electronicelor poate avea un efect negativ asupra ochilor noștri – de unde și îngrijorarea cu privire la efectele potențiale ale luminii albastre artificiale asupra pielii și creșterea utilizării ochelarilor de protecție împotriva acesteia.
În plus, ne-am petrecut ultimii doi ani bazându-ne mai mult pe ecranele noastre pentru muncă, divertisment și legătura cu cei dragi. Dar care sunt efectele luminii albastre artificiale asupra pielii? Are un efect negativ?
Să vorbim despre ceea ce știm până acum despre efectele luminii albastre artificiale asupra pielii.
Ce este lumina albastră artificială?
Pentru a răspunde la această întrebare, vă ajută să înțelegeți mai întâi ce este lumina albastră în natură. Deși o asociam adesea cu ecranele noastre, cea mai mare parte a luminii albastre vine de fapt de la soare. Lumina albastră face parte din spectrul luminii vizibile, care este tipul de lumină pe care o putem vedea. Este, de asemenea, forma luminii vizibile cu cele mai scurte lungimi de undă și cea mai mare frecvență, cu vibrații în intervalul 380-500 nanometri.
Lumina albastră joacă, de asemenea, un rol important în viața noastră de zi cu zi, deoarece s-a demonstrat că ajută la reglarea ritmului nostru circadian, ajutându-ne corpul să se trezească în timpul zilei. La fel, absența luminii albastre ne ajută să dormim noaptea.
În era digitală, totuși, suntem expuși la lumina albastră artificială de pe ecranele telefoanelor, televizoarelor, tabletelor și calculatoarelor noastre. Din această cauză, oamenii de astăzi experimentează mult mai multă lumină albastră decât am avut acum doar câteva decenii. Acest lucru i-a determinat pe unii experți să se întrebe despre efectele luminii albastre artificiale asupra pielii. Deci, cum arată aceste efecte ale luminii albastre artificiale asupra pielii?
 
Efectele luminii albastre asupra pielii (în teorie)
Înainte de a vorbi despre efectele potențiale ale luminii albastre artificiale asupra pielii, să vorbim despre ceea ce știm despre lumina albastră de la soare. În acest moment, este bine cunoscut faptul că expunerea la soare poate provoca daune pielii noastre atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dermatologii au o mulțime de dovezi care arată că poate declanșa câteva probleme diferite la nivelul pielii.
Pentru început, experții sunt de acord că lumina vizibilă poate provoca hiperpigmentare. Un studiu din 2012 a arătat că expunerea la UV poate declanșa dezvoltarea melaninei, ducând la melasmă. Un studiu mai recent din 2020 a indicat faptul că lumina albastră, în special, poate provoca hiperpigmentare.
În ceea ce privește efectele luminii albastre artificiale asupra pielii, există unele cercetări care indică faptul că lumina albastră de la dispozitivele electronice poate duce la modificări ale celulelor pielii noastre.
De exemplu, un studiu din 2018 a sugerat că expunerea crescută la lumina artificială poate duce la o rată crescută de stres oxidativ în piele. După cum știm, acest lucru are un impact uriaș asupra îmbătrânirii premature. Deci, care sunt efectele pe termen lung ale luminii albastre artificiale asupra pielii?
Efectele pe termen lung ale luminii albastre artificiale asupra pielii
Lumina albastră artificială este încă un factor nou în societatea noastră. Și din această cauză, nu avem o imagine completă a efectelor sale pe termen lung. Totuși, consensul este că, cu cât petrecem mai mult timp în fața ecranelor, cu atât pielea noastră are de suferit pe termen lung.
Cu toate acestea, experții nu au reușit să ajungă la un consens în ceea ce privește orele petrecute în fața ecranului și efectele cauzate.
Deși nu există studii oficiale privind expunerea acumulată la lumina albastră, unii dermatologi au împărtășit anecdote de la pacienți, în special când vine vorba de hiperpigmentare. Unii au sugerat că pacienții par să aibă mai multe pete întunecate pe partea feței care le ating telefonul în timpul apelurilor.
Îngrijirea pielii cu lumină albastră: este necesară?
Este adevărat că suntem expuși la lumină albastră artificială mai mult ca niciodată. Cu toate acestea, această expunere este minusculă în comparație cu cea a expunerii la soare. În plus, majoritatea cercetărilor care invocă pericolele deteriorării luminii albastre provin din lumina albastră naturală, care este asociată cu razele UVA și UVB.
Este important de menționat faptul că trebuie să acordăm prioritate protejării pielii de soare mai mult decât orice. De aceea ceea ce ar trebui să facem pentru pielea noastră este să continuăm să aplicăm SPF. De asemenea, este vital să ne hrănim pielea cu antioxidanți pentru a o proteja de pericolele cunoscute ale mediului nostru. Totuși, este de așteptat să vedem tot mai multe cercetări cu privire la efectele luminii albastre artificiale asupra pielii.
Informațiile din acest articol sunt pentru uz educațional și nu sunt destinate să înlocuiască sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional și nu trebuie utilizate ca atare.
 
 
 
Sursă articol https://www.100percentpure.com/blogs/feed/the-effects-of-artificial-blue-light-on-skin